Početna Off 10 pregleda

SERIJAL (5/5): Za Concept_One zanima se i Jay Leno, slavni američki voditelj

Mate Rimac
Vidi galeriju 1/7
SERIJAL (5/5): Za Concept_One zanima se i Jay Leno, slavni američki voditelj SERIJAL (5/5): Za Concept_One zanima se i Jay Leno, slavni američki voditelj SERIJAL (5/5): Za Concept_One zanima se i Jay Leno, slavni američki voditelj SERIJAL (5/5): Za Concept_One zanima se i Jay Leno, slavni američki voditelj SERIJAL (5/5): Za Concept_One zanima se i Jay Leno, slavni američki voditelj SERIJAL (5/5): Za Concept_One zanima se i Jay Leno, slavni američki voditelj SERIJAL (5/5): Za Concept_One zanima se i Jay Leno, slavni američki voditelj

Nerijetko se na računalima razvojnog odjela nađu i softveri vrijedni po 50 i više tisuća eura. Na katu nas čekaju projektanti Torque Vectoring sustava...

Znamo kako je Rimac Torque Vectoring uveliko značajan za vozne osobine Concepta_Onea. Na njemu se kontantno radi no ono gdje je tvrtka u ovome segmentu otišla možda i najdalje jest infotainment. I prije godinu dana bio je to jedan iznimno progresivan i detaljan sustav no danas je informacijski mastodont.

- Ovdje u electrical engineeringu razvijamo i sustave za upravljanje baterijom, invertere, ECU-e, kao i infotainment sustave i software i hardware i za sebe i za druge. Infotainment software je baziran na linuxu. Putem njega možemo pratiti doslovno svaku komponentu i uređaj na vozilu, od članka baterije do kotača. Najvažnije je što je poveziv u stvarnome vremenu a sve informacije pohranjuju se u cloud, govori Rimac pokazujući veliku konzolu na stolu, u jednoj od soba na katu gdje se inženjeri bave tim sustavom za koji vlasnik tvrtke kaže kako je vrlo tražen.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

- U svakome trenutku možemo vidjeti ako nešto nije u redu s automobilom ili biciklom koji je aktivan i sukladno tome reagirati. U odnosu na prije na infotainmentu imamo puno detaljniji pregled sustava koji se može konfigurirati sukladno željama i potrebama vlasnika nekoga našeg vozila. Moguće je konfigurirati sve, od toga želi li se da se auto pogoni na sva četiri kotača, samo prednje ili zadnje, koliko će se momenta distribuirati na koji kotač, koji će biti omjer kočenja naprijed ili straga, kakav će biti omjer kočenja između motora i kočnica. Za druge proizvođače možemo ga skrojiti također ovisno o potrebama ili uklopiti samo neki od sustava kojima raspolaže infotainment na njihovo vozilo. I korigirati zaslon i koji sustavi će se na njemu prikazivati. Rekao bih kako je naš Infotainment sustav sada jedan od najnaprednijih. Navigaciju radimo u suradnji s tvrtkom Mireo koja je vodeća u segmentu karata, a sve ostalo razvija se interno, govori Mate Rimac. Još smo nešto primijetili u tvrtki - neuobičajen broj životinja.

- Moja se vizija tvrtke nije promijenila. I dalje ju vidim kao hrvatski google, gdje se unutar tvrtke uzgaja organska hrana, radnici imaju fleksibilno radno vrijeme, radna mjesta nisu fiksna nego radite gdje vam je taj dan najudobnije. U to ulazi i pet friendly politika, kolege mogu dovesti svoje pse na posao, nemamo uopće problema s tim, objašnjava Mate Rimac otkrivajući kako su točne glasine o skoroj promjeni lokacije.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

- Uskoro bismo trebali dovršiti pregovore u vezi s novom lokacijom koja je vrlo blizu Zagrebu, a moguće je da ćemo odmah pored nje imati i testnu stazu. Ukoliko se s lokalnom samoupravom i vlasnicima dogovorimo o zemljištu, to je to. Međutim, ne odlazimo odavde, tu će ostati jedan dio proizvodnje. Jednostavno, rastemo svake godine toliko da nam ovi prostori više nisu dovoljni, iako nisu mali, riječ je o zapravo dva nekadašnja salona automobila, jedan je bio Citroenov a drugi Peugeotov, koji nikada nije proradio. Pogledajte parkiralište. Prošle ste godine parkirali gdje ste htjeli, danas slobodno mjesto više ne možete pronaći, govori Rimac.

Posljednji je u nizu odjela tvrtke - dizajnerski. Otprije je već poznato kako sve što se tiče dizajna dolazi iz kuće.

Mate Rimac | Author: Auto start foto: Auto start

- I dalje je tako, a odlično je što su nas u tome smislu prepoznali i vani, govori Rimac pokazujući na zid sa stranicama jednoga njemačkog magazina o industrijskome dizajnu. - Jedino što su se stvari malo promijenile. Pojedina tržišta, poput kineskoga, primjerice, postavila su standarde homologacije koji su daleko viši i od europskih i od američkih pa je tako i dizajniranje komponente ili vozila uveliko kompliciranije. Time ovaj odjel još i više dobiva na važnosti, kaže Rimac.

I još nešto. Počela su prva neovisna testiranja Rimčevih automobila. Prvo je to obavio jedan globalni automagazin, a onda se ide na poznatu izložbu automobila u Pebble Beach. Kako nam kaže Mate Rimac, uspostavljeni su i kontakti s nekim tko se zove Jay Leno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.