Početna Off 544 pregleda

Što sve neće izmisliti: ovo je blindirani VW Golf!

FOTO: YouTube

Golf je oklopljen do balističke razine B4, za koju tvrtka kaže da će štititi od standardnih pištolja i sačmarica

Blindirane limuzine visoke klase nisu tako rijetka pojava, koriste ih državnici z velikom dijelu svijeta, a ni velikim zvijezdama ili kriminalcima "nisu mrske". I U Hrvatskoj ima nekoliko blindiranih limuzina koje se koriste za prijevoz političara. S druge strane nismo ni mogli zamisliti da bi netko proizveo blindiranog Volkswagen Golfa GTI, no i to se događa. 

Armormax, južnoafrička tvrtka specijalizirana za blindiranje luksuznih vozila, ovih je dana otkrila svoj najnoviji projekt, VW Golf 8 GTI. Golf je oklopljen do balističke razine B4, za koju tvrtka kaže da će štititi od standardnih pištolja i sačmarica.

Author: YouTube foto: YouTube

Iako se čini nevjerojatno da bi netko želio kupiti blindirani Golf, Armormax inzistira na tome da je potražnja za takvim vozilima iznenađujuće velika. Štoviše, ovo nije prvi blindirani VW Golf, tvrtka je još 2018. čitavu flotu Golfova sedmica blindirala korištenjem najlakšeg sintetičkog oklopa koji je dostupan. Konverzija dodaje manje od 180 kg što je svakako prednost kod kompaktnog automobila osjetno manje snage od onih kakvi se inače blindiraju. 

Preradu Armormax započinje zamjenom svih standardnih stakala balističkim staklom Optima, koje se izvana ne razlikuje od originala. Sva vrata, paneli vrata, stupovi, stražnja sjedala i otvor ojačani su laganim sintetičkim oklopom. Ista balistička zaštita primjenjuje se na krov i krovni otvor, koji ostaju u funkciji baš kao i prozori na prednjim vratima.

Author: YouTube foto: YouTube

Michael Broom, voditelj marketinga Armormaxa je izjavio: "Blindirani Golf bio je hrabar projekt 2018., ali je naišao na golem interes i primljeno je dosta narudžbi. Nikada nije bilo upitno hoćemo li razviti prvi paket oklopa na svijetu za novi Golf, znajući da će biti velika potražnja." Broom kaže da je auto popularan u privatnom zaštitarskom sektoru, koji koristi Golfa kao vozilo za potjeru, brzi odgovor i glavno vozilo za izvlačenje štićenih osoba. 

Osim Golfa, Armormax proizvodi pakete oklopa za gotovo 30 različitih marki kupea, limuzina, kombija i SUV vozila, uključujući one koje proizvode Audi, Cadillac, Mercedes-Benz, Jeep, Land Rover i Porsche,a nedavno su počeli blindirati i električne modele Tesle i Riviana. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.