Početna Off 47645 pregleda

Teslin AutoPilot izazvao sudar osam auta. Devet ozlijeđenih

FOTO: California Highway Patrol

Na videozapisu je vidljivo kako se Tesla prvo prestrojava u sasvim lijevu traku, da bi nakon toga neobjašnjivo naglo zakočila

Krajem studenog dogodi se lančani sudar osam automobila na mostu Bay Bridge San Francisco. Tada je vozač tvrdio da je za nesreću kriva upotreba Full Self-Driving (FSD) tehnologije u njegovoj Tesli. Nova snimka koja je na društvenim mrežama objavljena jučer pokazuje kako se situacija točno odvijala. 

U nesreći je ozlijeđeno devetero ljudi, ali srećom nitko od tih ozljeda nije zadobio ozlijede opasne za živo. Promet je bio zaustavljen oko 90 minuta dok su hitne službe uklanjale olupine zbrinjavale ozlijeđene. Vozač Tesle je od tada tvrdio da je za nesreću kriv Teslin Autopilot, odnosno FSD značajka koja omogućava gotovo potpuno samostalnu vožnju u nekim uvjetima. 

Na videozapisu je vidljivo kako se Tesla prvo prestrojava u sasvim lijevu traku, da bi nakon toga neobjašnjivo naglo zakočila. Zbog toga nastaje pravi kaos u kojem iza Tesle jedan an drugog nalijeće još sedam automobila. 

AUTONOMNA VOŽNJA Video: Teslin Autopilot potpuno izgubljen na snijegu

Tesline autonomne tehnologije AutoPilot i Full Self-Driving godinama su u centru pažnje zbog svega što mogu, ali i velikih te opasnih grešaka koje navodno rade. No da se automobil naglo zaustavi nasred ceste bez ikakve vidljive prepreke ispred njega još nismo vidjeli. FSD bi trebao usporiti i zaustaviti kada auto otkrije da je vozač zaspao ili ne reagira, no to definitivno ne bi smjelo biti na lijevoj prometnoj traci i tako naglo. 

Da stvar bude gora, nesreća se dogodila na isti dan kada je Elon Musk trijumfalno objavio da će cijela Sjeverna Amerika od sada imati pristup FSD-u koji omogućava prilično visoku razinu autonomne vožnje u idealnim cestovnim uvjetima. Tesla ipak zahtijeva od vozača da tijekom rada FSD-a ostanu oprezni i  budu spremni preuzeti kontrolu nad automobilom u bilo kojem trenutku. Ostaje pitanje zašto vozač nije pritisnuo papučicu gasa kada je prepoznao da automobil usporava na autocesti? Tako se nesreću moglo spriječiti.

TKO JE KRIV? Uznemirujući video: Tesla u Kini jurila ulicama. Dvoje mrtvih  

Bez obzira na sve iz dana u dan sve je jasnije da Tesline FSD i AutoPilot tehnologije imaju probleme. Zbog toga u Nacionalna administracija za sigurnost prometa na cestama provodi desetke istraga u vezi s tehnologijama i nesrećama koje su navodno izazvale. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.