Početna Off 21 pregleda

'Uberovi vozači su radnici i za njih moraju plaćati doprinose'

Uber
Vidi galeriju 1/5
'Uberovi vozači su radnici i za njih moraju plaćati doprinose' 'Uberovi vozači su radnici i za njih moraju plaćati doprinose' 'Uberovi vozači su radnici i za njih moraju plaćati doprinose' 'Uberovi vozači su radnici i za njih moraju plaćati doprinose' 'Uberovi vozači su radnici i za njih moraju plaćati doprinose'

Švicarski zavod za osiguranje na radu smatraju da su vozači Uber Technologiesa zaposleni u toj kompaniji budući da snose posljedice ako ne poštuju njezine propise i budući da ne mogu sami određivati cijene

Uberovi vozači imaju status radnika i kompanija mora za njih plaćati doprinose, izvijestili su u četvrtak švicarski mediji o odluci švicarskog zavoda za osiguranje na radu. Švicarska Suva pruža usluge obaveznog osiguranja od nezgoda na radu i sudjeluje u utvrđivanju statusa radnika.

Uber | Author: Arhiva foto: Arhiva

U švicarskom zavodu smatraju da su vozači Uber Technologiesa zaposleni u toj kompaniji budući da snose posljedice ako ne poštuju njezine propise i budući da ne mogu sami određivati cijene ni uvjete plaćanja, izvijestio je švicarski radio SRF, pozivajući se na presudu na žalbu neimenovanog vozača, u koju su navodno dobili uvid. U Suvi nisu odmah bili dostupni za komentar tog izvješća.

Uber | Author: Arhiva foto: Arhiva

Predstavnici radnika izrazili su zadovoljstvo odlukom zavoda dok je čelnik Uberove švicarske podružnice Rascoul Džalali u razgovoru za SRF kazao da Suvina odluka nije konačna u tom slučaju. - Ne budemo li mogli postići dogovor sa Suvom, morat ćemo se osloniti na sudove, poručio je Džalali.

Uber | Author: Arhiva foto: Arhiva

Američki proizvođač aplikacije za posredovanje u uslugama prijevoza utemeljen je 2009. godine i u kratkom je roku proširio poslovanje širom svijeta. U mnogim su se zemljama potom suočili s optužbama da zaobilaze standarde zaštite radnika i da izbjegavaju kolektivno pregovaranje s vozačima, tvrdeći da imaju status free-lancera.

Uber | Author: Arhiva foto: Arhiva

Mnoge su zemlje zabranile usluge koje je Uber predlagao a kompanija se suočava i s brojnim sudskim bitkama i u matičnom SAD-u zbog pitanja standarda zaštite radnika, sigurnosnih propisa i mjera određivanja cijena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.