Početna Off 386 pregleda

Legendarni automobili koji su zabranjeni, pa uništavani u Americi

US Customs

Istražili smo koji se automobili u SAD-u vode kao ilegalni uvoz, a najčešće bivaju uništeni. Donosimo bolne snimke "prešanja" ovakvih automobila

Svijet je pun zanimljivih automobila koji nikad nisu našli svoj put do američkoga tla, odnosno barem službeno. Poneki ljubitelji automobila čvrsto su odlučili imati automobil strane marke u svom američkom dvorištu, no i oni koji uspiju doprijeti u SAD sa sumnjivim su "papirima" i česta meta policije. Najčešći među njima su Land Rover Defender, Mini Cooper, Nissan Skyline R33 i R34 te Renault Clio V6 Sport.

Land Rover Defender | Author: TopSpeed foto: TopSpeed

No, razjasnimo pojam "grey-market" uvoza. Riječ je o automobilu koji nov nikada nije bio u službenoj prodaji u SAD-u, ali je uvezen preko privatne tvrtke i prodan kao rabljeno vozilo. Također, takva vozila nisu prošla striktne američke homologacije i emisijske standarde, iako je većina modificirana kako bi koliko-toliko bila u skladu sa zakonom.

Mini Cooper | Author: Pinterest foto: Pinterest

Uredba američkog zakona o sigurnosti motornih vozila iz 1988. glasi da nijedno vozilo koje službeno nije bilo u prodaji, a nije starije od 25 godina, ne smije biti uvezeno od strane individualnih osoba ili tvrtki. Donosimo videoisječak o načinima na koje se vlasti SAD-a rješavaju zaplijenjenih vozila.

Skyline's | Author: YouTube foto: YouTube

Clio V6 Sport | Author: Renault foto: Renault

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.