Početna 17 pregleda

Senzacionalna Goodyearova guma je tehnologija budućnosti ili samo san

Eagle-360

Vizionarski koncept gume Eagle-360 s jedinstvenim oblikom kugle i mogućnošću okretanja od 360 stupnjeva Goodyear je predstavio i u Sloveniji. Guma Eagle-360, koja je namijenjena za autonomne automobile budućnosti, u potpunosti mijenja predodžbu o gumama

Proči će još mnogo godina prije nego što saznamo jesu li dizajneri Goodyeara bili vizionari kada su zamislili kuglastu gumu budućnosti. S njom smo se upoznali u Sloveniji na regionalnoj prezentaciji ove zanimljive ideje. Konceptni model Eagle 360 guma je koja je namijenjena za autonomne automobile budućnosti i u potpunosti mijenja predodžbu o gumama. Pri pogledu na gumu prvo se nameće pitanje kako će ona biti ugrađena na vozilo.

Eagle-360 | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR Eagle-360 | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

Odgovor stručnjaci Goodyeara vide u principu magnetske levitacije, sličnom onom kakve koriste neki ultrabrzi vlakovi. Oblik kugle osigurava bočnu pokretljivost, što znači da vozilo može zaobići prepreku, a da ne mijenja smjer vožnje, okrenuti se u mjestu ili parkirati bočno. U konceptnu gumu ugrađeni su senzori koji bilježe stanje na cesti, prepoznaju opasnosti poput poledice i tako pomažu autonomnim vozilima da vožnju prilagode uvjetima.  Senzori također bilježe i reguliraju istrošenost gume. Tekstura gume apsorbira vodu na cesti i pomoću centrifugalne sile raspršuje je.

Eagle-360 | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR Eagle-360 | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.