Početna Tech 558 pregleda

Je li to pametno? Kinezi razvili nuklearnu bateriju!

FOTO: Betavolt

Betavolt kaže da je njihov uređaj siguran i ne emitira vanjsko zračenje. Baterije za atomsku energiju su ekološki prihvatljive, kažu u tvrtki

Kineska tvrtka Betavolt New Energy Technology tvrdi da je uspješno razvila bateriju koja radi na nuklearnu energiju (radioizotopna baterija). Baterija integrira tehnologiju raspada nuklearnog izotopa nikla-63 i modul dijamantnog poluvodiča. Minijaturna baterija isporučuje 100 mikrovata iz volumena od 15 X 15 X 5 mm, odnosno manje je od novčića. Tvrtka planira proizvesti bateriju od 1 W 2025. godine.

Betavolt tvrdi da će baterije na atomsku energiju biti stabilne i proizvoditi energiju 50 godina bez održavanja. Tvrtka tvrdi da su njihove baterije su ušle u pilot fazu i da će krenuti njihova serijska proizvodnja. Ovakve atomske baterije Betavolt mogu zadovoljiti potrebe za napajanjem u aplikacijama kao što su zrakoplovstvo, AI oprema, medicinski uređaji, MEMS sustavi, napredni senzori, mali dronovi i mikro-roboti, a s vremenom bi se mogle razviti i veće varijante koje bi bile pogodne za automobile. 

Author: Betavolt foto: Betavolt

Nuklearne baterije pretvaraju energiju oslobođenu raspadom nuklearnog izotopa u električnu energiju putem poluvodičkog pretvarača što je tehnologija koju su Rusija i SAD pokušavali razviti još od 60-ih godina prošlog stoljeća. No u tome nisu uspjeli i trenutno se  koriste samo termoelektrične nuklearne baterije (radioizotopni termoelektrični generator). Ova vrsta baterije ima veliki volumen i težinu, visoku unutarnju visoku temperaturu, skupa je i ne može se koristiti u civilne svrhe.

Nuklearne baterije nisu elektrokemijske baterije, gustoća energije im je više od 10 puta veća nego kod litijevih baterija. Uz 50 godina samogeneriranja energije, ne postoji koncept broja ciklusa punjenja i pražnjenja kao kod elektrokemijskih baterija. Proizvodnja energije nuklearne baterije je stabilna i neće se mijenjati zbog temperatura i opterećenja samih baterija kao što je to slučaj kod aktualnih baterija koje se koriste za aute. Može normalno raditi u rasponu od 120 stupnjeva iznad nule i na minus 60 stupnjeva, a nema samopražnjenja.

NOVA TEHNOLOGIJA VW-ova tvrtka tvrdi da će nove baterije izdržati više od 500.000 km

Betavolt kaže da je njihov uređaj siguran i ne emitira vanjsko zračenje. Baterije za atomsku energiju su ekološki prihvatljive, kažu u tvrtki. Izotop nikal-63 raspada se u bakar s vremenom poluraspada od približno 100 godina. Nakon raspadanja ne bi predstavljao nikakvu opasnost za okoliš. Stoga, za razliku od postojećih kemijskih baterija, nuklearne baterije ne zahtijevaju skup proces recikliranja, tvrdi Betavolt.

Betavolt je registrirao patente u Pekingu i počet će registrirati globalne patente. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.