Početna Tech 434 pregleda

VW-ova tvrtka tvrdi da će nove baterije izdržati više od 500.000 km

FOTO: Audi

Solid-state ćelija nadmašila je sva očekivanja u testu "A-uzorka", dovršivši više od 1000 ciklusa punjenja bez velikog gubitka kapaciteta

Solid-state baterije, za koje mnogi tvrde da su budućnost električnih vozila, ubrzano se razvijaju posljednjih godina. Očekuje se da će ova tehnologija revolucionirati učinkovitost baterije, nudeći veće dosege, smanjeno vrijeme punjenja i poboljšane sigurnosne značajke, odnosno veću otpornost an požare. QuantumScape, američka tvrtka koja radi na baterijama nove generacije za električna vozila, postigla je značajan uspjeh u napretku razvoja ove tehnologije.

IZ KINE, NARAVNO Nova superbaterija: 500 km dosega za 15 minuta punjenja

Solid-state ćelija koju je razvila ova tvrtka je nadmašila sva očekivanja u testu "A-uzorka", dovršivši više od 1000 ciklusa punjenja bez velikog gubitka kapaciteta. Rigorozno testiranje, koje je tijekom nekoliko mjeseci u svojim laboratorijima za baterije u Salzgitteru provodila Volkswagenova tvrtka PowerCo pokazalo je da ćelija nakon 1000 punjenja ima čak 95 posto kapaciteta. Za električna vozila s dosegom od približno 500 km, to je jednako ukupnoj kilometraži od oko 500.000 kilometara! 

U standardiziranim postupcima testiranja novih solid state baterijskih ćelija, izdržljivost je ključni kriterij, a industrijski standardi nalažu da baterije nakon 700 ciklusa punjenja imaju najveći gubitak kapaciteta od 20 posto. QuantumScapeova ćelija ne samo da je premašila ove specifikacije, već je također pokazala superiornost u drugim bitnim kriterijima kao što su sposobnost brzog punjenja i sigurnost. Sljedeća faza u procesu razvoja uključuje rafiniranje i optimiziranje proizvodnih procesa.

NIO ET7 Ovaj električni automobil ima više od 1000 km dosega  

"Ovo su vrlo ohrabrujući rezultati koji impresivno podupiru potencijal solid-state ćelija. Konačni rezultat ovog razvoja mogla bi biti baterijska ćelija koja omogućuje velike dosege, može se puniti super-brzo i praktički ne stari. Uvjereni smo u solid-state ćelije i nastavljamo raditi punom brzinom s našim partnerom QuantumScapeom prema serijskoj proizvodnji," komentirao je izvršni direktor PowerCo Frank Blome.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.