Početna Tech 905 pregleda

Nova tehnologija: Gorivo dobiveno iz recikliranih limenki

Gorivo dobiveno iz recikliranih limenki
FOTO: Arhiva

Znanstvenici Moskovskog instituta za istraživanje čelika i njegovih legura, obojenih metala i zlata, pronašli su novu metodu za proizvodnju alternativnoga goriva dobivena iz aluminija i drugih obojenih metala

 

Reciklažom jedne uobičajene konzerve 0,33 l proizvede se dovoljno goriva za vožnju automobilom 20 metara. Količina konzervi potrošenih na ruskome tržištu tijekom jedne godine procjenjuje se na dvije do tri milijarde. Kad se skladišti, aluminij postupno oksidira i u atmosferu oslobađa eksplozivni kemijski reagens - vodik.

Gorivo dobiveno iz recikliranih limenki | Author: Arhiva foto: Arhiva

Istraživački tim stoga predlaže korištenje aluminijskog otpada za proizvodnju vodika, a tako bi se smanjilo zagađenje i besplatno dobila energija. Aluminij u reakciji s vodom oslobađa vodik koji se može koristiti za izgaranje ili oksidaciju te bi se tako proizvela električna energija za automobile s pogonom na gorive ćelije.

Gorivo dobiveno iz recikliranih limenki | Author: Arhiva foto: Arhiva

‘Predložili smo sustav koji uključuje analizu sirovina, metode drobljenja aluminija, razvijanje mehanizama za oksidaciju i metode skladištenja te opremu za proizvodnju vodika’, priopćio je tim znanstvenika i dodao kako su laboratorijski testovi u završnoj fazi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.