Početna Tech 1141 pregleda

Revolucija? Vanjski zračni jastuci stižu u serijsku proizvodnju

Proizvođači pripremaju eksterne zračne jastuke
FOTO: ZF Friedrichshafen AG

ZF godinama razvija sustav vanjskih zračnih jastuka koji bi mogao smanjiti visoku stopu smrtnosti, a već je u pregovorima s nekoliko proizvođača automobila

U posljednjih 20 godina sigurnost automobila je značajno napredovala. Proizvođači su uspjeli ugraditi zračne jastuke i zavjese u gotovo svaki element interijera te se nakon toga krenulo s razvijanjem sve više elektronskih sustava pomoći koji nadziru promet i vožnju i sve vrijeme su spremni pomoći da bi se prometna nesreća izbjegla.

Audi A6 45 TDI SIGURNOST Ovo je TOP 10 najsigurnijih automobila, prema Euro NCAP-u

Jedan od najvećih dobavljača dijelova, ZF, već godinama razvija sustav eksternih zračnih jastuka. On bi mogao smanjiti visoku stopu smrtnosti prilikom bočnih sudara, čak 40 posto. Zračni jastuk, čiji je volumen od 300 do 350 litara, proteže se bočnom stranom vozila, a može se otvoriti za samo 60 do 80 milisekundi. 

Proizvođači pripremaju eksterne zračne jastuke | Author: ZF Friedrichshafen AG foto: ZF Friedrichshafen AG

Jedini problem ovoga sustava je upravo pravodobna aktivacija, ali u ZF-u vjeruju kako pomoću nekoliko kamera i radara automobil može ispravno 'donijeti odluku'. Sustav teži samo šest kilograma te njemačka tvrtka tvrdi kako vodi pregovore s već nekoliko proizvođača. 

Novi trend: Eksterni zračni jastuci stižu u serijsku proizvodnju | Author: Volvo foto: Volvo

Prije šest godina smo već imali priliku vidjeti prve takve zračne jastuke, a bili su ugrađeni na Volvo V40. Korišteni su samo za sigurnost pješaka, a ZF nudi prve jastuke koji bi mogli smanjiti visoku stopu smrtnosti prilikom bočnoga sudara. 

Proizvođači pripremaju eksterne zračne jastuke | Author: ZF Friedrichshafen AG foto: ZF Friedrichshafen AG

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.