Početna Tech 951 pregleda

Renault razvija posebno 'ekološki' električni motor

FOTO: Renault

Zasad se još uvijek radi na razvoju prototipa, a službeno predstavljanje novog motora očekuje se u 2027.

Renault Grupa radi na razviju novog električnog motora koji će biti jedinstven na cijelom svijetu. Taj je motor još snažniji i učinkovitiji, a najvažnije je to da se za njegovu proizvodnju ne koriste rijetke sirovine. Riječ je o trećoj generaciji motora pod nazivom E7A, razvijenoj u suradnji s tvrtkom Valeo – stručnjakom u području statora. Zasad se još uvijek radi na razvoju prototipa, a službeno predstavljanje novog motora očekuje se u 2027. godini.

Author: Renault foto: Renault

Renault Grupa i Valeo udružili su snage u razvoju nove generacije električnog motora. Stalni dijalog između proizvođača automobila i proizvođača opreme, koji traje od 2021., u kratkom je vremenu prerastao u suradnju na razvoju. Svaka je tvrtka osigurala jedan ključni dio (Renault Grupa rotor, a Valeo stator) i stavila na raspolaganje svoju stručnost u području razvoja i proizvodnje. U ovim trenucima Renault Grupa i Valeo prilagođavaju tehnološki napredni motor E7A.

Author: Renault foto: Renault

Renault je prvi ugrađivao električno pobuđene sinkrone motore (EESM), počevši od ZOE-a iz 2012. Zahvaljujući tom znanju i iskustvu, marka je sposobna osigurati arhitekturu za novi motor E7A (da bi ga učinila 30 % kompaktnijim i jednako snažnim u odnosu na motore koji se trenutačno ugrađuju u Megane E-Tech electric i novi Scenic E-Tech electric), kao i tehnologiju rotora koji ne sadržava rijetke sirovine (čime se ugljični otisak smanjuje za 30 %). Upotrebom rotorskih namota umjesto trajnih magneta, Renault poboljšava snagu motora, osigurava vlastiti opskrbni lanac te smanjuje ovisnost o zemljama koje proizvode rijetke metale i magnete.

Author: Renault foto: Renault

Treća generacija motora skratit će i vrijeme punjenja baterije, budući da će sustav koji se razvija imati 800 V umjesto sadašnjih 400 V. K tome će stator koji dobavlja Valeo pridonijeti snazi i učinkovitosti motora. Slijedom toga, novi E7A imat će 200 kW i razvijati veću snagu uz manji trošak električne energije. E7A za sastavljanje bakrenih žica upotrebljava tzv. „tehnologiju ukosnica” – specijalnost tvrtke Valeo još od 2010. godine. Motor se zasad još uvijek razvija, a do početka serijske proizvodnje treba proći još nekoliko faza. Početak serijske proizvodnje motora E7A u tvornici u Cléonu očekuje se krajem 2027.godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.