Početna Tech 1568 pregleda

Servisiranje Bugattija Chirona košta milijune eura

Bugatti Chiron Sport 110 ans Bugatti
FOTO: Bugatti

Troškovi za redovito održavanje hiperautomobila mogu kretati u stotinama tisuća eura, a ako dođe do nekog ozbiljnijeg kvara lako se popnu i preko milijun eura

Novac potrošen za kupnju automobila samo je dio onoga što će vas automobil koštati dok je u vašem vlasništvu. To dobro znaju svi vlasnici osobnih automobila. Isto vrijedi i za one bogataše koji si mogu priuštiti hiperautomobuile koji su vrijedi nekoliko milijuna eura. Jedino što su iznosi koje oni moraju izdvojiti za servis s gledišta "običnog" čovjeka - "bolesno visoki". 

Bugatti Chiron Sport | Author: Bugatti foto: Bugatti

Na primjeru Bugattija Chirona vidljivo je da se obični troškovi za redovito održavanje hiperautomobila mogu kretati u stotinama tisuća eura, a ako dođe do nekog ozbiljnijeg kvara lako se popnu i preko milijun eura za samo deset godina. 

Da biste kupili Bugatti Chiron potrebno vam je pravo bogatstvo od oko 3 milijuna eura. I održavanje i servisiranje je u skladu s tim. Novi video YouTube kanala The Hamilton Collection prikazuje koliko bi koštalo posjedovanje Chirona tijekom deset godina. Definitivno nije jeftino. 

Prvih nekoliko godina i nije tako strašno zato što Bugatti kupcima daje četverogodišnje besplatno redovito održavanje, a nakon toga se počinju zbrajati astronomski visoki iznosi. Redoviti servis Chirona košta oko 11.000 eura a uključuje promjenu ulja i filtera ulja, zamjenu baterije u ključu, filtere peludi i tekućinu za kočnice.

Veliki servis automobila obavlja se svake četiri godine. Košta oko 32.000 eura. Servis između ostalog uključuje promjenu ulja na svim diferencijalima, promjenu ulja mjenjača, novi filter za zrak, promjenu remena, svjećica, promjenu hidrauličkog ulja i filtera te novu rashladnu tekućinu. Bugatti također preporučuje promjenu guma svakih pet godina, bez obzira koliko se auto vozio. To košta oko 8000 eura. Po toj logici prvih deset godina posjedovanja Chirona, kad je u pitanju održavanje košta 91.000 eura što zvuči kao prilično povoljno s obzirom na cijenu novog auta. 

Bugatti Chiron Sport 110 ans Bugatti | Author: Bugatti foto: Bugatti

No oni koji se voze mnogo više, teže jurnjavi ili jednostavno nemaju previše sreće morat će računati da dodatne troškove koji su zaista samo za one najbogatije. Izmjena kočnica koštat će oko 45.000 eura, a nevjerojatno su skupe i sitnice poput ključa. Ako ga vlasnik izgubi, zamjenski će koštati oko 12.000 eura. Više nego novi mali gradski auto!

Uz ozbiljnije probleme i kvarove idu i ozbiljniji iznosi. Zamjena moćnog W16 motora košta nevjerojatnih 800.000 eura. Iznos za koji možete dobiti dva do tri vrhunska superautomobila. Zamjena mjenjača je osjetno jeftinija, no još uvijek se radi o ogromnom iznosu - oko 175.000 eura. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.