Početna Tech 2794 pregleda

Stiže u Europu, želi da svi na svijetu pune aute baš na ChargePointu

Punjenje električnog automobila
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ChargePoint želi do 2025. imati 2,5 milijuna punktova za punjenje električnih automobila, a za širenje u Europu prikupio je 125 milijuna dolara

Američki ChargePoint, operater jedne od najvećih mreža za napajanje električnih vozila u svijetu, cilja povećati globalnu mrežu punktova za punjenje gotovo pedeset puta do sredine sljedećeg desetljeća.

Grupa u kojoj vlasničke udjele imaju i njemačke kompanije BMW, Daimler i Siemens trenutačno ima 53.000 punionica, a cilj je proširiti tu mrežu do 2025. godine na 2,5 milijuna, stoji u priopćenju.

ChargePoint, čije je sjedište u Silicijskoj dolini, proizvodi hardver i softver za punjenje. Nema vlastite stanice za punjenje već posluje po principu Airbnb-a i Ubera, uspostavivši mrežu punktova na kojima klijenti mogu rezervirati termine za punjenje.

Jaguar E-type Zero concept | Author: Jaguar foto: Jaguar

'Planiramo do 2025. godine organizirati 2,5 milijuna punktova za punjenje, na početku najznačajnijeg razdoblja u našoj povijesti i revolucije u sustavu prijevoza', izjavio je izvršni direktor ChargePointa Pasquale Romano.

U razgovoru za Reuters Romano je rekao da se njihova odluka temelji na pretpostavci da će na tržištima koje pokrivaju, uključujući SAD i Europu, broj električnih automobila dosegnuti oko 20 milijuna.

Grupa je za potrebe širenja u Europu prikupila 125 milijuna dolara a za Reuters je prošle godine priopćila kako bi do 2022. godine mogla uvrstiti dionice u burzovnu kotaciju, što signalizira sve veću potražnju za opremom za industriju električnih vozila.

Električna vozila SVE POPULARNIJI U Europi je u 2018. prodano čak milijun električnih automobila

Očekuje se kako će do 2030. godine električna i hibridna vozila činiti gotovo trećinu globalnog tržišta automobila. Prošle su godine činila četiri posto od ukupno 86 milijuna prodanih vozila, prema konzultantima CRU-a.

Među igračima koji se natječu za kontrolu tržišta infrastrukture za električna vozila spadaju francuska tvrtka Engie, njemački Innogy i E.ON te nordijske tvrtke Fortum i Vattenfall.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.