Početna 8 pregleda

VIDEO: Kakve ćemo aute voziti u idućem desetljeću?

Auti iz budućnosti
Vidi galeriju 1/7
VIDEO: Kakve ćemo aute voziti u idućem desetljeću? VIDEO: Kakve ćemo aute voziti u idućem desetljeću? VIDEO: Kakve ćemo aute voziti u idućem desetljeću? VIDEO: Kakve ćemo aute voziti u idućem desetljeću? VIDEO: Kakve ćemo aute voziti u idućem desetljeću? VIDEO: Kakve ćemo aute voziti u idućem desetljeću? VIDEO: Kakve ćemo aute voziti u idućem desetljeću?

U Francuskoj već za četiri godine neće smjeti prometovati vozila starija od deset godina, u Nizozemskoj će se za devet godina prodavati samo električni auti, a u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj će se mahom voziti auti koje voze i danas, samo će biti stariji, a bolje stojeći zapadnjaci za deset godina neće voziti nikakve aute - auti će voziti njih! Autopiloti su već spremni, ali zakon još brani da automobili voze sami. Ne govorimo samo o Tesli nego o top-modelima premium proizvođača automobila.

Auti iz budućnosti | Author: Arhiva foto: Arhiva
 

BMW je objavio da brend BMWi više neće biti sinonim za električne nego za samovozeće aute - tolika je važnost ovoga segmenta. Investicijska tvrtka Exane BNP Paribas procjenjuje kako će prodaja jako samostalnih, autonomnih automobila do 2020. biti mala, ali će do 2025. narasti na 9 milijuna komada godišnje.

Auti iz budućnosti | Author: Arhiva foto: Arhiva

Koristite Uber? Aplikacija koja „pretvara obične vozače“ u taksiste, osim što izaziva bijes tradicionalnih taksista mijenja tržište automobila. Pojava takvih aplikacija već je uzrokovala pad prodaje automobila jer zadovoljava potrebe ljudi za prijevozom bez komplikacija oko posjedovanja automobila. Za tvrtke temeljene na tome poslovnom modelu sljedeća je stepenica eliminiranje vozača i korištenje samovoznih automobila.

Auti iz budućnosti | Author: Arhiva foto: Arhiva

Danas Uber ubrzano razvija vlastiti autopilot koji bi ugrađivao u već gotove automobile jer je procijenio automobilsku industriju presporom. No, druga strana uzvraća - Toyota je najavila ulaganje u Uber, Volkswagen je već investirao dvije milijarde kuna u Uberov konkurent Gett, a GM 3,3 milijarde kuna u Lyft. Prvi grad s taksijem bez vozača mogao bi postati Tokyo koji je to postavio kao cilj za Olimpijske igre 2020. i uključio se u projekt razvoja s DeNA-om, ZMP-om i Toyotom.

U Norveškoj je već svaki četvrti auto električni, a 99 posto ukupne struje dolazi iz obnovljivih izvora. Takav razvoj nije iznenađenje znamo li kako je cijeli niz gradova u posljednjih desetak godina uveo naplatu ulaska konvencionalnim automobilima u središte. Takva dnevna karta postoji u Londonu, Milanu, Stockholmu, Singapuru, Rigi (Latvija), Göteborgu, Znojmu (Češka), Valletti (Malta)…

Auti iz budućnosti | Author: Arhiva foto: Arhiva

Zato u budućnosti nećete smjeti voziti stare aute. Od 1. srpnja u Parizu će biti zabranjeni svi automobili stariji od 19 godina, a do 2020. svi stariji od 10 godina. Prva će zabrana pogoditi 10 posto automobila. Njemačka će ove godine izglasati zakon kojim će u dogledno vrijeme zabraniti sve dizelska vozila proizvedena prije 2015. Zakon će se prvo primjenjivati u središtima velikih gradova. Njegovo donošenje ubrzava Volkswagenov skandal. Berlin je prvi u svijetu zabranio starija vozila u svome središtu, još prije pet godina.

Auti iz budućnosti | Author: Arhiva foto: Arhiva

Posljedice nove generacije automobila su nesagledive. Jednom kada se omasove samovozni automobili iz gradova će nestajati parkirna mjesta, brzine na autocestama će rasti a vrijeme putovanja se smanjivati, broj mrtvih i ozlijeđenih smanjiti se...

Automobilska industrija gotovo je preko noći postala izuzetno dinamičan segment u kojem se neprestano javljaju novi poslovni modeli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.