Početna Auto 23 pregleda

Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije

ROLLS-ROYCE DOWN
Vidi galeriju 1/11
Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije Elitni kabriolet četverosjed dolazi iz Velike Britanije

Rolls-Royce Dawn je najtiši kabriolet na svijetu, te ujedno prvi kabriolet četverosjed luksuzne marke R-R

Premda je ljeto na odlasku u Rolls-Royceu su zaključili kako je ovo pravi trenutak za predstavljanje svog prvog kabrioleta četverosjeda, za kojeg konstruktori marke R-R tvrde kako je to ujedno najtiši kabriolet na svijetu. Pri tom s podignutim platnenim krovom te jako nisko postavljenim krovom s po visini kratkim staklima, uz velike 21 colske kotače dizajnom i oblikom Rolls-Royce Dawn poprima atraktivan klasičan oblik Hot-Roda.

ROLLS-ROYCE DOWN | Author: Rolls-Royce foto: Rolls-Royce

Engleski stručnjaci nisu izradi ovog kabrileta pristupili kako se to inače radi da se kupeovskoj verziji jednostavno odreže krov i onda sitnim korekcijama uobliči pokretni krov. Tako ovaj kabriolet nije nastao rezanjem krova Wraith kupea. U Rolls-Royceu tvrde kako je čak 80 posto karoserije drugačije oblikovano u odnosu na kupe. Inspiraciju za oblik dizajna ovog kabrioleta stručnjaci su vukli iz modela automobila Silver Dawn Drophead iz 1952. godine.

ROLLS-ROYCE DOWN | Author: ROLLS-ROYCE foto: ROLLS-ROYCE

Maska motora postavljena je unatrag za 42 milimetara, dok je odbojnik produžen za 53 milimetara. Prednji odbojnik sada ima udubljenje za registarske pločice i nove usisnike zraka u donjem dijelu. Meki krov ima mehanizam koji u najvećoj tišini spušta ili podiže krov za 22 sekundi i to do brzina 50 km/h. Ovaj kabriolet može prevesti četiri osobe koje uživaju u vrhunskom komforu i luksuzu. Tako je ugrađen vrhunski hi-fi sustav sa čak 16 zvučnika, a dva bas zvučnika postavljeni su u prtljažniku, te im društvo prave sedam visokotonskih zvučnika. Visoko osjetljivi mikrofon mjeri ambijentalnu buku i podešava glazbu u skladu s tim. Novi 10,25 inčni veliki HD ekran podržava i povezivanje sa pametnim telefonom.

ROLLS-ROYCE DOWN | Author: Rolls-Royce foto: Rolls-Royce

Ispod haube se nalazi 6,6-litreni twin-turbo V12 sa 570 KS i 780 Nm okretnog momenta. Za prijenos snage zadužen je satelitski kontroliran mjenjač, osam stupnjevani automatski mjenjač tvrtke ZF koji ima ugrađen GPS, pa u kombinaciji s ugrađenom elektronikom, ovisno od uvjeta na cesti i stila vožnje vozača dinamički prilagođava pedalu gasa sve kako bi se osigurao brži i precizniji odgovor motora na pritisak papučice gasa. Ovjes je zračni te prema želji i postavkama ovom Rolls-Royceu osigurava mekano krstarenje ili oštru sportsku vožnju. Ugrađene su Run-flat gume, a uz niži centar težišta, širi trag kotača za 24 milimetara u odnosu na Wraitha i 180 mm kraćim međuosovinskim razmakom osigurana je sportska upravljivost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.