Početna Auto 379 pregleda

Fiat Uno Turbo: Uz pomoć turba do velikih brzina

1
Vidi galeriju 1/6
Fiat Uno Turbo: Uz pomoć turba do velikih brzina Fiat Uno Turbo: Uz pomoć turba do velikih brzina Fiat Uno Turbo: Uz pomoć turba do velikih brzina Fiat Uno Turbo: Uz pomoć turba do velikih brzina Fiat Uno Turbo: Uz pomoć turba do velikih brzina Fiat Uno Turbo: Uz pomoć turba do velikih brzina

Sportska izvedba Una, zahvaljujući snazi i performansama pa i pristupačnoj cijeni, bila je mamac za vozače u osamdesetim i devedesetim...

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Nakon socijalne i ekonomske krize u sedamdesetim godinama, Italija je u sljedećem desetljeću doživjela ekonomski procvat, posebno u autoindustriji. U razdoblju kad se o ekologiji i potrošnji benzina nije puno marilo, tržište je bilo krcato autima sa sportskim značajkama, koji su bili dostupni širokome krugu kupaca. Jedna od ikona osamdesetih u tome smislu je Fiat Uno Turbo

Ionako lijep i poželjan auto je u najsnažnijoj izvedbi bio prava mala “bomba”, a nakon što su odslužili vozački staž u Italiji ili drugim zemljama zapadne Europe brojni su primjerci početkom devedesetih završili i na našim cestama. Što zbog godina, što zbog vozačkoga stila i raubanja danas ih u nas više nema, izuzev jednog ili dva primjerka čiji ih vlasnici održavaju na “životu”. I vani je Uno Turbo prava rijetkost, no pravi ga je užitak gledati jer generacijama starijih vozača budi uspomene na mladost i vremena kad je na cestama bilo više vozačke slobode. A, koliko je na cijeni najbolje pokazuju cijene od desetak i više tisuća eura za dobro očuvane primjerke. 

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Inačica Turbo proizvodila se od 1985. do 1994., a tijekom proizvodnje doživio je  značajniji redizajn i mnoge tehničke preinake. Pokretao ge je benzinac s obujmom 1,3 litre, ubrizgavanjem diznama na svakome cilindru te hladnjakom sabijena zraka. Razvijao je od 101 do 105 KS, ovisno o tržištu, a mogao je lako dostići i 200 km/h. Turbina je radila s prednabijanjem 0,6 bara, bez “kompromitiranja” trajnosti motora, tlak se mogao povećati na 1 bar.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Tako “nabrijani” Uno postao bi još brži i mnogim autima neuhvatljiv na semaforima, posebno ako se u obzir uzme njegova masa, nerijetko oko 850 kilograma. U odnosu na standardne izvedbe Una, Turbo je imao disk-kočnice s većim promjerom i niži ovjes s jačim poprečnim stabilizatorima.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Iako za današnje pojmove spartanski opremljen, Uno je oduševljavao bogato opremljenom pločom s instrumentima, posebno u izvedbi s “digitalnim” pokazivačima., no ona je bila u opcijskoj opremi pa su takve izvedbe još rjeđe. Atraktivnim izgledom i vozačkim užitkom Uno i danas zaslužuje pažnju i privlači entuzijaste diljem svijeta.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.