Početna Auto 27 pregleda

Kompakti koji se prodaju kao alva, traži se primjerak više

MERCEDES-BENZ KOMPAKTI
Vidi galeriju 1/4
Kompakti koji se prodaju kao alva, traži se primjerak više Kompakti koji se prodaju kao alva, traži se primjerak više Kompakti koji se prodaju kao alva, traži se primjerak više Kompakti koji se prodaju kao alva, traži se primjerak više

Mercedes-Benz je prodao više od četiri milijuna svojih kompaktnih modela - stopa osvajanja kupaca kompaktnih automobila u Njemačkoj i zapadnoj Europi je oko 50 posto

Priča o uspjehu od Mercedes-Benz kompaktnih automobila započela je 1997. godine s predstavljanjem A-klase. Od tada, više od četiri milijuna kupaca odlučili su se za A-klasu, B-klasu, CLA i GLA. CLA Shooting Brake, najmlađi član obitelji kompaktnih automobila Mercedes-Benz, predstavljen je u Njemačkoj tijekom vikenda. Stvorio je popriličnu gužvu sa 110.000 posjeta partnerima u Njemačkoj i 1.700 testnih vožnji. "CLA Shooting Brake je savršen dodatak našoj obitelji kompaktnih automobila i zaintrigirati će mnoge kupce svojim jedinstvenim dizajnom – kako privatne tako i flotne kupce", kaže Ola Källenius, član Upravnog odbora Daimler AG, odgovoran za marketing i prodaju Mercedes-Benz automobila. "Odgovor na naše kompaktne automobile je izvrstan. Prošle godine, globalna prodaja naših malih automobila porasla je za 25% i to na rekordnu razinu od više od 463.000 jedinica", dodaje Källenius.

MERCEDES-BENZ KOMPAKTI | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

A-klasa, B-klasa, CLA i GLA su posebno popularni na domaćem, njemačkom tržištu. Više od jednog na svakih pet kompaktnih modela prodano je prošle godine kupcima u Njemačkoj. U 2014. godini, prodaja u ovom segmentu porasla je za više od 36% u Kini i preko 55% u Velikoj Britaniji. Prodaja jedinica u SAD-u više je nego dvostruka. Gotovo svaki drugi njemački vozač Mercedes-Benz kompaktnog modela prije je bio vlasnik vozila druge marke. Nova generacija A-klase predstavljena je u rujnu 2012. Zbog globalnog uspjeha, A-klasa se ne proizvodi samo u Rastatt-u, već od kolovoza 2013. Godine, od strane finskog specijalista tvrtke Valmet Automotive. Prošle godine je popularnost A-klase porasla za više od 46% u Velikoj Britaniji, pa čak i za više od 51% u Kini. Međutim, većina A-klasa se i dalje isporučuje kupcima u Njemačkoj. Nova B-klasa, uključujući i B-klasu s električnim pogonom, na tržištu je od 2014. Godine. U istraživanju zadiovoljstva kupaca tvrtke JD Power B-klasa je došla na vrh svog segmenta u 2014. godini s rezultatom od 82,4%.

MERCEDES-BENZ KOMPAKTI | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

CLA, koji je predstavljen 2013. godine, bio je prvi kompaktni automobil koji je Mercedes-Benz ponudio u SAD-u. Za mnoge Amerikance, CLA je ulazak u svijet Mercedes-Benz-a. Gotovo svaki treći CLA proizveden u mađarskom Kecskemétu isporučuje se kupcima u SAD-u, najvećem tržištu za Coupé. Većina svih GLA prodana je 2'014. godine kupcima u Njemačkoj i SAD-u. GLA - uz CLA i B-klasu - proglašen je šampionom zadržavanja vrijednosti u svojoj klasi od strane "Focus on-line" i instituta za istraživanje tržišta "Bahr & Fess Forecasts" u 2014. godini. Mercedes-Benz brand je doživio primjetno pomlađivanje nakon uvođenja novih kompaktnih modela. Prosječna dob europskih vozača nove generacije A-klase je danas više od deset godina manja nego dob vozača prethodnog modela. U Kini je prosječna dob 34 godine. CLA apelira prvenstveno na mlade grupe kupaca bez djece, dok je B-klasa popularna uglavnom među mladim obiteljima.

MERCEDES-BENZ KOMPAKTI | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Zahtjevi kupaca na Mercedes-Benz kompaktne modele su raznovrsni: Dok su se vlasnici CLA  A-klase usredotočili uglavnom na zadovoljstvo vožnje, sportski duh i tehnološki napredak; kupci B-klase pridaju posebnu važnost funkcionalnosti, udobnosti i prostranosti. Zajedničko svima njima je jaka želja za progresivnim i izražajnim dizajnom. Glede interijera, Active Parking Assist i paket Svjetla i Vidljivosti posebno su popularni. Mnogi vozači su se također odlučili za panoramski krov, grijanje sjedala i Bi-Xenon prednja svjetla. S obzirom na motore, globalne želje kupaca su različite: Dok su 180 motori (benzinski i dizelski) posebno popularni među kupcima A i B-klase, većina kupaca modela CLA odlučili su se za CLA 250 i CLA 250 4MATIC. Mnogi su GLA kupci odabrali GLA 250 4MATIC.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.