Početna Auto 663 pregleda

Peugeotov koncept kao da dolazi iz daleke budućnosti

FOTO: Peugeot

Automobil ima čak 680 KS i pogon na sve kotače. Ubrzanje do 100 km/h prema tvrdnjama Peugeota traje manje od tri sekunde

I Peugeot se priključio brojnim proizvođačima automobila koji su na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu (CES) predstavili novitete.Peugeot je danas premijerno prikazao svoj ekstravagantni i izrazito futuristički konceptni model Inception. To je radikalno dizajnirano električno vozilo koje bi trebalo nadahnuti buduće modele francuskog proizvođača. Ti modeli trebali bi stići već za dvije godine. 

Author: Peugeot foto: Peugeot

Koncept koristi Stellantisovu platformu STLA Large, dugačak je okruglih pet metara, a visok poput sportskog auta: 134 cm. Za pogon koristi naprednu električnu tehnologiju kakvu Peugeot još ne koristi u ni jednom autu. Riječ je sustavu koji radi na 800 V, ima bateriju od 100 kilovatsati i autu omogućuje doseg od 800 kilometara Za samo pet minuta u bateriju se može napuniti dovoljno struje za čak 150 km dosega.

Author: Peugeot foto: Peugeot

Za pogon su zadužena dva motora. Automobil ima čak 680 KS i pogon na sve kotače. Ubrzanje do 100 km/h prema tvrdnjama Peugeota traje manje od tri sekunde. 

Author: Peugeot foto: Peugeot

Automobil donosi novu generaciju Peugeotovog i-Cockpita s novim ekstravagantnim kontrolnim sustavom Hypersquare koji zamjenjuje mehaničke upravljačke veze sustavom digitalnog upravljanja. Najzanimljiviji dio je je pravokutni upravljač koji je inspiriran video igrama. Različite kontrole vozila poput klime i glasnoće radija dostupne su samo pomicanjem palca dok se ruka drži na upravljaču. 

Author: Peugeot foto: Peugeot

Jedna od najupečatljivijih dizajnerskih značajki Inceptiona su ogromne staklene površine od čak 7,25 m2. Peugeot koristi Narima staklo, koje je podvrgnuto tretmanu s metalnim oksidom koji je prvobitno bio dizajniran za oblaganje vizira kaciga za NASA-ine astronaute. Daje prozorima žutu nijansu zadržavajući njihove toplinske kvalitete. Author: Peugeot foto: Peugeot

 

Peugeot tvrdi da novi koncept ima autonomnu vožnju razine 4 zahvaljujući sustavu STLA AutoDrive. Ovaj način rada transformira kokpit iz prostora namijenjenog vozaču u prostor orijentiran na udobnost. Automobil može uvući Hypersquare upravljač, učiniti da nadzorna ploča nestane i stvoriti privlačniju kabinu.

Author: Peugeot foto: Peugeot

Ovo je samo dio tehnologije na ovom autu koja se čini nevjerojatnom, ali proizvođač automobila se nada da će većinu inovacija koncepta prenijeti u proizvodnju do 2025. Peugeot želi postati vodeći europski električni brend do 2030. i planira lansirati pet električnih automobila u sljedeće dvije godine. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.