Početna Auto 1652 pregleda

Schumi nije prikovan za krevet i ne treba cjevčice za hranu...

Michael Schumacher
FOTO: DPA/PIXSELL

On je jednostavno volio privatnost i nije htio da informacije cure u javnost. Jednom mi je rekao: 'Nemoj me zvati sve do sljedeće godine, nestat ću na neko vrijeme' - rekla je Sabine Kehm

Jedan od najvećih vozača u povijesti Formule 1, sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher uskoro će napuniti 50 godina, a 29. prosinca će proći pet godina od teške nesreće koju je doživio na skijanju u Francuskoj. Informacije izlaze na kapaljku, no posljednja vijest koja je izašla u javnost daje pravo na optimizam u vezi s njegovim oporavkom.

Author: Jan Woitas/DPA/PIXSELL foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

Schumacher sa svojom obitelji navodno živi i liječi se u ogromnoj vili u Gladeu, u Švicarskoj. Njegovo liječenje iznimno je skupo, u kući su posebna ambulanta i liječnici koji svakodnevno brinu o njemu. O njegovu stanju prošlih godina je bilo plasirano nekoliko laži, a Daily Mail doznaje kako Nijemac nije prikovan za krevet i ne hrane ga pomoću cjevčica. 

Vozačeva glasnogovornica Sabine Kehm rekla je zašto nikada nije govorila medijima informacije iz njegova života.

- One nisu nikada curile u javnost. On je jednostavno volio privatnost. Jednom mi je rekao "Nemoj me zvati sve do sljedeće godine, nestat ću na neko vrijeme". Mislim da je to njegova velika želja za koju je htio da mu se ispuni jednoga dana u budućnosti - rekla je Kehm.

Ona je jedna od rijetkih osoba koja ima pristup Schumacheru, a svoj posao i dalje radi vjerno i odano prema svome gazdi.

- Na meni je da i dalje radim svoj posao i da ne dopustim da informacije o njegovu stanju izađu u javnost - rekla je Sabine.

MICHAEL SCHUMACHER | Author: Reuters/PIXSELL foto: Reuters/PIXSELL

Iako se još na ljeto pisalo kako je njegova supruga Corinne kupila vilu u Mallorci da bi Michaelu osigurala što bolje uvjete, čini se kako to nije istina, a to je potvrdio bivši šef Ferrarija i predsjednik FIA-e Jean Todt koji ga je često posjećuje u njegovoj kući u Švicarskoj, a ovaj put su zajedno gledali posljednju utrku sezone.

- Uvijek sam oprezan s bilo kakvim izjavama, ali to je istina. Gledao sam tu utrku zajedno s Michaelom u njegovoj kući u Švicarskoj - potvrdio je Todt. Bivši šef Ferrarija velik je Schumacherov prijatelj, a to prijateljstvo traje još iz razdoblja kada se Nijemac natjecao.

MICHAEL SCHUMACHER | Author: Reuters/PIXSELL foto: Reuters/PIXSELL

- Posjetim ga barem dva puta mjesečno. Vidim Michaela, njegovu obitelj... Volim toga čovjeka. Volio bih da je situacija drugačija.

Schumi je na skijanju udario glavom o stijenu, a poslije se ne zna apsolutno ništa o njegovu stanju. Njegova žena smatra da je to stvar samo njezine obitelji.

To je izazvalo efekt senzacionalističkih vijesti koje su se prošlih godina pojavile u vezi s Michaelovim stanjem, a kasnije su demantirane, poput one kako je Michael 'spao' na 40 kila i vegetira, do optimističnih vijesti kako se oporavio i čak samostalno hoda. Navodno je svjestan svega oko sebe, a čak i plače kada vidi svoju obitelj.

Author: Juergen Tap/DPA/PIXSELL foto: Juergen Tap/DPA/PIXSELL

 

Kronologija nesreće: 

29. prosinca 2013. - Sa sinom Mickom spuštao se po Combe de Saulireu ispod vrha Dent de Burgin u francuskim Alpama. Skrenuo je sa staze, zapeo za kamen koji ga je katapultirao deset metara u zrak. U padu je glavom udario u kamen. 

29. prosinca 2013. - Istoga dana prevezen je u bolnicu Moutiers, poslije i u bolnicu u Grenobleu, specijaliziranu za ozljede glave. 

29. prosinca 2013. - Stavljen je u komu da bi se spriječilo otjecanje mozga. 

Kraj siječnja 2014. - Liječnici su objavili početak buđenja iz kome.

4. travnja 2014. - Sabine Kehm javila je da se Schumi na trenutke budi i da je pri svijesti.

Sredina lipnja 2014. - Premješten je s intenzivne njege na rehabilitacijski odjel. 

16. lipnja 2014. - Schumacher je pri svijesti napustio bolnicu u Grenobleu i preselio se u Sveučilišnu bolnicu u Lausannei. 

9. rujna 2014. - Napustio je Lausanneu i preselio se u svoj dom u Glandu u Švicarskoj, prilagođen za što lakši oporavak. 

Studeni 2014. - Izvori javljaju kako je Schumacher paraliziran, u kolicima je i ne može govoriti.

Prosinac 2014. - Izvori javljaju da je Schumacher sve bolje pa je počeo prepoznavati članove obitelji i prijatelje. I dalje ne može govoriti i u kolicima je.

Siječanj 2015. - Pojavila se informacija kako je Michael prepoznao lica svoje djece, obitelj je opovrgnula te navode.

Ožujak 2015. - Schumacherova žena prodala je privatni avion i luksuznu kuću, troškovi liječenja penju se na 14 milijuna eura.

Rujan  2015. - Svjetski mediji objavili su kako je Schumacher izgubio 40 posto tjelesne težine i ima oko 40 kilograma, a obitelj je to demantirala.

Prosinac 2015. - Objavljeno je kako Schumacher može hodati, a obitelj je šokirana lažima koji se šire o njemu i odmah je to demantirala. 

Srpanj 2016. - Stanje je jako teško, više detalja ne smijem otkriti, rekla je Schumacherova glasnogovornica.

Rujan 2016. - Obitelj je tužila njemački magazin koji je napisao kako Michael može hodati.

Rujan 2017. - Pojavila se informacija da će Schumacher uskoro na operaciju u SAD. To je također demantirano.

Prosinac 2017. - Još se nije predao, bori se, rekao je Jean Todt, Schumijev bivši šef u Ferrariju.

Ožujak 2018. - Njegovo stanje ne može se bitno popraviti, rekao je neurokirurg Colin Shieff, koji nije liječio Schumachera, ali na temelju svog iskustva procijenio je kako se u ovakvim slučajevima pomaci gotovo nikada ne događaju.

Kolovoz 2018. - Pojavila se vijest kako je Michaelova supruga Corinna kupila veliko imanje na Mallorci za 30 milijuna eura, čiji je bivši vlasnik predsjednik Reala Florentino Perez i da će tamo preseliti Michaela.

Studeni 2018. - U javnosti se pojavilo pismo Corinne Schumacher njemačkome glazbeniku Saschi Herchenbachu, a u njemu je napisala kako je "Michael veliki borac i neće se prestati boriti"

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.