Početna Auto 1048 pregleda

Smrt se moglo spriječiti, kriva je Uberova tehnologija

Uber

Najnovije informacije stižu iz SAD-a u kojima se navodi da je stravično poginula pješakinja ipak mogla ostati živa, te da je autonomna tehnologija zakazala. Ostaje pitanje samo što je u tom trenutku vozač radio.

Čini se kako je video snimak ipak razjasnio mnogo toga vezanog uz smrt pješakinje u Arizoni. Prisjetimo se, stradala žena prelazila je kolničke trake na za to nedopuštenom mjestu pri čemu je na nju naletjelo autonomno Uberovo vozilo koje je u trenutku nesreće imalo vozača za upravljačem. Iako se vjerovalo da je vozilo bilo nemoćno u tom trenutku i da se nesreća ne bi izbjegla ni da je automobil bio u potpunoj kontroli vozača, neki znanstvenici ipak tvrde da se to lakoćom moglo izbjeći.

Uber | Author: Wikimedia foto: Wikimedia

Američka IT kompanija Cortica izračunala je da je automobil trebao primijetiti ženu 0,9 sekundi prije sudara. To znači da bi u trenutku prepoznavanja između tragično preminule i Uberovog vozila razmak iznosio 15 metara što je, kako sami navode, više nego dovoljno vremena da se tragedija izbjegne. Njima u prilog ide izjava profesora Briana Walkera s univerziteta u Južnoj Karolini koji tvrdi da je Uberov softver imao dovoljno vremena da zabilježi nepoznati objekt koji mu se kreće u susret. "Žrtva je, čini se, skrivena u mraku, ali pošto nije bilo drugih sudionika prometa radar je morao očitati da se pješakinja kreće poprečno u odnosu na prometne pravce."

Uber  | Author: Wikimedia foto: Wikimedia

Iz svega navedenog da se zaključiti da je Uberov softver ipak zakazao, a tvrtka je svoja autonomna vozila povukla iz svih većih gradova u kojma su vršili testiranje samovozećih automobila.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.