Početna Auto 53 pregleda

Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom

AMG Logo
Vidi galeriju 1/16
Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom Tri najmoćnija slova slave pedesetu godišnjicu braka s Mercedesom

Počevši 1967. kao tvrtka koja se bavila isključivo proizvodnjom trkaćih motora za Mercedese, danas je u autoindustriji sinonim za luksuz i snagu

Ovaj legendarni odjel osnovan je prije pedeset godina, u kojima je od privatne tvornice trkaćih motora izrastao u punopravnoga proizvođača superbrzih Mercedesovih modela. Planetarni uspjeh ova Mercedesova tvrtka zahvaliti može Nijemcima Hansu Werneru Aufrechtu i Erhardu Melcheru. Oni su zajedno stvorili AMG, a naziv je kombinacija njihovih prezimena i Aufrechtova rodnoga grada - Großaspacha.

AMG S | Author: Motor Trend Canada foto: Motor Trend Canada

Njemačka je kompanija prvi uspjeh postigla 1971. godine na legendarnoj stazi Spa-Francorchamps gdje je model 300 SEL 6.8 AMG pobijedo u klasi i osvojio drugo mjesto u ukupnome poretku 24-satne utrke.

300 SEL 6.8 AMG | Author: WheelsAge foto: WheelsAge

Sredinom i krajem 90-ih godina prošloga stoljeća popularnost je još više porasla zahvaljujući odličnom uspjehu Mercedes-AMG automobila u utrkama njemačkoag DTM prvenstva.

DTM W202 | Author: WheelsAge foto: WheelsAge

Već 2009. predstavljen je prvi automobil koji je u potpunosti razvijan u Mercedes-AMG tvornici. Riječ je o Mercedes-Benz SLS AMG modelu, koji je također nastupio u brojnim svjetskim prvenstvima GT3 utrka automobila.

SLS AMG | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

Nastavak uspješne suradnje s Mercedesom rezultirao je pokretanjem Formula 1 tima za sezonu 2012., pod nazivom F1 Mercedes AMG Petronas Team, koji je od 2014. upisao tri uzastopna naslova svjetskoga prvaka u Formuli 1 u poretku vozača i konstruktora.

F1 Mercedes AMG Petronas | Author: Pinterest foto: Pinterest

Današnji Mercedes-AMG odjel izgleda poput laboratorija iz filmova znanstvene fantastike te broji 1500 zaposlenih, a cijela proizvodnja bazira se na dvije riječi - Driving Performance. Slogan ujedinjuje naprednu tehnologiju i strast prema uspjehu i performansama.

Neki od današnjih modela većinom broje preko 500 KS, a proizvode se za gotovo sve Mercedesove "klase". Najprepoznatljivi modeli zasigurno su C63 AMG, AMG GTS, SL63 AMG, S65 AMG...

AMG modeli | Author: Mercedes AMG foto: Mercedes AMG

Tvrtka iz Affalterbacha također je poznata po sustavu "jedan čovjek - jedan motor", što znači da je za svaki ručno sklopljeni motor zadužen samo jedan od inženjera. Prošla je godina bila rekordna za Mercedes-AMG, uspio je isporučiti čak 100.000 automobila bogatim kupcima. To predstavlja rast 40 post,o što je ujedno i rekordna brojka u povijesti tvrtke. 

AMG tvornica | Author: Mercedes AMG GT Forum foto: Mercedes AMG GT Forum

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.