Početna Insider 345 pregleda

Ovih 10 stvari nikako ne biste trebali činiti dok vozite automobil

1
Vidi galeriju 1/6
Ovih 10 stvari nikako ne biste trebali činiti dok vozite automobil Ovih 10 stvari nikako ne biste trebali činiti dok vozite automobil Ovih 10 stvari nikako ne biste trebali činiti dok vozite automobil Ovih 10 stvari nikako ne biste trebali činiti dok vozite automobil Ovih 10 stvari nikako ne biste trebali činiti dok vozite automobil Ovih 10 stvari nikako ne biste trebali činiti dok vozite automobil

Nažalost, zbog povećana broja prometnih nesreća sitnice koje činimo za vožnje bitno utječu na koncentraciju i smanjuju vrijeme reakcije, što predstavlja opasnost na cesti. Donosimo deset stvari koje za vožnje auta valja izbjegavati

Mobitel

Najveći neprijatelj vozača u 21. stoljeću je svakako mobilni telefon. Istraživanja su pokazala kako čak i handsfree slušalice, kao i sustav u automobilu mogu bitno smanjiti pozornost na cesti. Za telefoniranja koncentracija pada oko 50 posto, a ako je riječ o nekim bitnijim raspravama čak i 65 posto. Možda baš zbog te jedne SMS poruke ne zapazite vozilo ispred sebe, koje se naglo zaustavlja, stoga savjetujemo da mobitele odložite u džep ili torbu.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Šminkanje

U istraživanju provedenom 2013. godine 43 posto žena otvoreno priznaje kako se za vožnje često šminka. S obzirom na to da je šminkanje dosta zahtjevan proces i traži mnogo pozornosti, bilo bi dobro da se to učini prije ili nakon vožnje.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Slušanje glasne glazbe

Nije preporučljivo jer tako nećete čuti zvuke poput sirene hitne pomoći ili sličnih, a i koncentracija pada. Prilagodite glasnoću kako biste čuli i ostale zvuke.

Hrana i piće

Konzumiranje hrane smanjuje pozornost gotovo u istome postotku kao i telefoniranje. Zašto je tako? Odgovor je jednostavan, trud koji ulažete da vam se sendvič ne razleti po unutrašnjosti automobila ograničava mogućnost pravovremene reakcije.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Alkohol i vožnja

Nažalost, još uvijek veliki problem je konzumiranje alkohola prije, ali i za vožnje automobila. Alkohol ima negativan učinak na sposobnost procjene i motoričke sposobnosti.

Držanje volana na koljenima

Ponekad nam na pamet padaju neobične stvari. Ako se nađete u situaciji da vam za vožnje, iz nekog razloga, ruke ne mogu biti na upravljaču, rješenje nipošto nije držati ga oljenima. Ne samo što koljena nisu nikakva zamjena za ruke nego je djelić sekunde dovoljan da vozilo naleti na veću rupu i da se izmakne kontroli.

"Teške oči" u vožnji

Umor u vožnji veliki je neprijatelj vozača. Trikovi poput pojačavanja muzike, spuštanja prozora ili konzumiranja energetskih pića često ne uspijevaju, što rezultira prometnim nesrećama. Ako vam se spava, zaustavite vozilo i odmorite se.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Presvlačenje i skidanje

Prilikom skidanja kaputa za ovih zimskih dana, tijelo zauzima neprirodan položaj. Kaput skinite prije vožnje, a presvlačenje ako je nužno učinite tek kad ste sigurno zaustavljeni.

Dosezanje po pretincima u vozilu

Treba vam nešto iz pretinca za rukavice ili vam je pak ispalo pod sjedalo? Najgore što možete učini je posezati za time. Zaustavite se i obavite tu radnju u miru, jer za vožnje, u želji da dosegnete određenu stvar skidate pogled s ceste.

Cigarete

Pušenje zahtijeva otvaranje kutije cigareta, traženje upaljača i pepeljare i paljenje. Sve to smanjuje usredotočenost vozača na cestu. U nekim državama pušenje je zabranjeno dok su u vozilu maloljetne osobe. Pričekajte s cigaretom, a ako baš morate zaustavite vozilo pa pušite vani.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.