Početna Magazin 448 pregleda

10 situacija koje obavezno trebate izbjegavati

Savjeti
Vidi galeriju 1/3
10 situacija koje obavezno trebate izbjegavati 10 situacija koje obavezno trebate izbjegavati 10 situacija koje obavezno trebate izbjegavati

Čistite li automobil od snijega i leda, velika je vjerojatnost kako ćete napraviti nešto što ne biste smjeli. Donosimo 10 situacija koje obavezno trebate izbjegavati

Velik broj vozača i vozačica ne obrate pažnju na sve što bi trebali učiniti kada ulaze u automobil okovan snijegom i ledom. Donosimo deset najčešćih situacija koje su karakteristične za ponašanje nemarnih vozača po zimi, snijegu i ledu.

Savjeti | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Evo što bi vozači i vozačice trebale izbjegavati...

1. POKRETANJE BRISAČA BEZ ČIŠĆENJA VJETROBRANA OD SNIJEGA

Vjetrobran prekriven snijegom treba detaljno očistiti, ali velik broj vozača je prelijen i što je moguće brže sjednu u automobil te po pokretanju motora uključe brisače. Velika količina snijega na vjetrobranu prevelik i pretežak je zadatak za brisače, vrlo vjerojatno neće doći do pregaranja elektromotora brisača, ali zbog prevelikog otpora može otići osigurač, a sasvim sigurno skoro svi vlasnici i vozači nemaju pojma gdje se u automobilu nalaze osigurači. Piše to u knjižici o održavanju i uputstvima automobila, ali ako ni nje nema u vozilu, eto problema.

2. ŽESTOKO LUPANJE STRUGALICOM PO LEDU NA AUTOMOBILU

To je uvjerljivo najbrži način da si napravite štetu na automobilu. Lak automobila se ne čisti od leda i snijega strugalicom ili drugim kemijskim sredstvima, jer ćete lak uništiti. Kada dođe do zagrijavanja moguće ga je odgurnuti dlanom ili mekanom četkom, ali opet bez upotrebe čvrstih predmeta. Ni topla voda nije rješenje za odmrzavanje, jer toplo-hladni šok ne djeluje dobro na staklo i lak.

3. NE OTVARAJTE VRATA NA SILU

Možete doći u situaciju kada se navlažena gumena brtva na vratima zamrzne za karoseriju, pa je nemoguće otvoriti vrata. Ako koristite jaku i intenzivnu silu vrlo vjerojatno ćete potrgati gumenu brtvu, a možda svinete i kvaku. Ako se nađete u takvoj situaciji vrata potežite polagano i s osjećajem te tako oslobodite od ledenog zagrljaja dio po dio vrata.

4. NE ODMRZAVAJTE SVJETROBRAN ŠPRICANJEM TEKUĆINE ZA PRANJE

Ne odmrzavajte vjetrobran od leda koristeći špricu za nanošenje tekućine za čišćenje/pranje stakla. Tako ćete uništit metlice brisača. Ostružite led sa vjetrobrana mehanički koristeći strugalicu za led ili uz pomoć spreja za topljenje leda.

5. NE TURIRAJTE MOTOROM

Hladan, nezagrijan motor koji još nije postigao radnu temperaturu, a koji ste tek pokrenuli, nemojte 'turirati' visokim okretajima, jer motoru to šteti. Hladan motor koji se pokrene u pravilu puno sporije dosegne radnu temperaturu ako vozilo stoji na mjestu, nego u vožnji. Osobito je to izraženo kod dizel motora koji se na niskoj vanjskoj temperaturi zraka ni neće zagrijati na radnu temperaturu ako radi na mjestu. Dakle, preporučamo da po pokretanju motora krenete odmah i to lagano.

Savjeti | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

6. NEOČIŠĆENA STAKLA

Obavezno očistite sva stakla, vjetrobran, sva bočna stakla, te stražnje staklo. Premda svi današnji automobili imaju ugrađene grijače stražnjeg stakla, naš je savjet da prvo mehanički ili uz pomoć kemijskih sredstava u obliku spreja maknete led i snijeg sa stražnjeg stakla. Ni ovdje ne koristite brisač stražnjeg stakla i njegovu špricu za pranje prije nego uklonite snijeg i led.

7. NEOČIŠĆENA SVJETLA

Znate onu staru izreku - 'Vidi i budi viđen!'. Dakle, snijeg treba očistiti s prednjih i stražnjih svjetala kako bi vas mogli vidjeti drugi sudionici u prometu.

8. NEOČIŠĆENA REGISTARSKA PLOČICA

Dio je to karoserije na koji vozači uopće ne obračaju pažnju.Očistite registarsku pločicu sprijeda i straga, a ako tijekom vožnje pada jaki snijeg povremeno se zaustavite te uklonite nakupljeni snijeg s registarske pločice, prednje i stražnje. Ako vam je snijegom zatrpana registarska pločica i ne vide se slova i brojke policija vas može kazniti.

9. NEOČIŠĆENI KROV

Ako vozite automobil s puno snijega i leda na krovu velika ste opasnost za sebe i druge sudionike u prometu.Obično ste u žurbi i kod čišćenja snijega s automobila preskočite krov, jer smatrate da to nije potrebno. E, krivo! Uklonite snijeg i led, jer ako iza vas dijelovi leda i snijega padaju, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama zbog ometanja prometa i ugrožavanja sigurnosti policija vas može kazniti s 1.000 kuna. Kod naglog kočenja pak snijeg i led završit će na vjetrobranu i poklopcu motora, a leteći snijeg i led može ozlijediti pješake.

10. NEOČIŠĆENI VANJSKI RETROVIZORI

Vozači uglavnom zaborave posvetiti pažnju vanjskim retrovizorima koji mogu biti zaleđeni. U svakom slučaju treba vanjske retrovizore ostrugati od leda i ukloniti snijeg. Ako imate vozilo s ugrađenim grijačima vanjskih retrovizora to je od velike pomoći, ali to ne znači kako ne trebate prvo ručno ukloniti led s retrovizora. Vanjski retrovizori koji su neupotrebljivi zbog leda smanjuju sigurnost vožnje, te pregled nad prometom iza i bočno od vozila.

Komentari 0

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • VitoBH

    11. Autor je zaboravio još jednu situaciju, ako vozite Renault kao ja, poslije jutarnjeg paljenja morate sjediti dvije minute u autu jer će se auto ugasiti dodavanjem gasa. Tvornička greška koja se nije mogla otkloniti u jamstvenom roku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.