Početna Magazin 1639 pregleda

Aditivi za ulje su nepotrebni. Mogu napraviti više štete nego koristi

FOTO: YouTube

Zaključak testa koji je napravio stručnjak za motorna ulja trebali biste se kloniti aditiva za ulje i umjesto toga odabrati ispravno i kvalitetno ulje za svoj motor

Aditivi za ulje reklamiraju se kao korisni proizvodi koji navodno poboljšavaju svojstva ulja, smanjuju potrošnju ulja i produžuju vijek trajanja ulja, čiste štetne naslage,  smanjuju habanje motora i još mnogo toga. Ako bismo vjerovali proizvođačima ovih aditiva, među kojima su i mnoge renomirane marke auto kozmetike i sličnih proizvoda za automobile, aditivi za ulje bi djelovali kao prilično pametna investicija, s obzirom da se radi o proizvodima koji nisu previše skupi (od oko 5 do oko 15 eura), a zauzvrat pružaju mnoge prednosti.  No čini se da, prema rezultatima niza laboratorijskih testova i analiza u realnim uvjetima, aditivi za ulje mogu učiniti mnogo više štete nego koristi.

Kanal Motor Oil Geek na YouTubeu je napravio istraživanje kako bi utvrdio mogu li najpopularniji aditivi za ulje na tržištu SAD-a ikako pomoći  zdravlju motora. Lake Speed Jr., voditelj na ovom kanalu radio je 12 godina kao stručnjak za maziva Nascar momčadi Joe Gibbs Racing, pa itekako ima mnogo znanja o ulju i njegovim svojstvima. 

Speed Jr. je za ovaj test odabrao devet aditiva za ulje koji se mogu kupiti na policama bilo koje trgovine autodijelova u SAD-u. Ovi proizvodi u Americi stječu sve više popularnosti, no prema ovom testu, bolje ih je ne koristiti jer mogu napraviti više štete nego koristi.

 

Važno je razumjeti da je motorno ulje, samo po sebi, vrlo složena i precizno formulirana smjesa. Svako motorno ulje je u laboratoriju razvio tim inženjera te ga prilagodio za rad u određenim uvjetima. Dodavanje aditiva u tu mješavinu, bez obzira koliko su ti aditivi dobro formulirani, uvijek će utjecati na svojstva baznog ulja. Rezultat je, prema Speed Jr.-u, potpuno suprotan od onog što se reklamira. Prema ovom testu, uz aditive ulja zapravo imaju kraći vijek trajanja i više se troše. 

U testu oksidacije, Speed Jr. otkriva da proizvodi Lucas Stabilizer i Marvel Mystery Oil povećavaju viskoznost ulja i uzrokuju neravnotežu u smjesi, smanjujući učinkovitost ulja. U zasebnom testu otkriva da aditiv Seafoam veže vodu na sebe (prisutnost vode u motoru može biti katastrofalna za njega) i zapravo proključa prije nego što motor postigne radnu temperaturu.

Motorno ulje ODRŽAVANJE Jeste li znali: Koliko često treba mijenjati ulje u motoru?

Oil Extreme, još jedan aditiv, posebno je opasan za motore s izravnim ubrizgavanjem, tvrdi Speed. Velike količine kalcija i natrija u njemu zapravo mogu uzrokovati pretpaljenje, što također može izazvati ozbiljnu štetu na motoru. Aditiv Rislone također je loš, tvrdi  Speed Jr., jer povećava kiselost ulja, što znači mogućnost korozije u motoru i prekomjernog trošenja ležajeva.

Ukratko, Speed Jr. kaže da se trebate kloniti aditiva za ulje i umjesto toga odabrati ispravno i kvalitetno ulje za svoj motor.

Motorno ulje SAVJETI Što znače oznake? Evo kako odabrati najbolje ulje

"Kad god svom ulju dodate aditiv, to je u osnovi kemijski ruski rulet", Slikovito je Speed Jr. opisao svojstva aditiva. 

Iako su aditivi za ulje loši, ne biste trebali zanemariti aditive za gorivo, tvrdi Speed Jr., jer svaki aditiv za gorivo glavnih marki sadrži kemikaliju koja se zove polieteramin, koja čisti mlaznice i uklanja naslage iz komore za izgaranje. Čišćenje mlaznica znači bolju atomizaciju goriva tijekom procesa izgaranja, što rezultira većom snagom i većom učinkovitošću. Dakle, ako želite poboljšati zdravlje svog motora, počnite od goriva, a ne od ulja, zaključuje se u ovom testu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.