Početna Magazin 14 pregleda

Audi prvi prodaje aute koji će moći 'pričati' sa semaforima

Audi - semafor
Vidi galeriju 1/3
Audi prvi prodaje aute koji će moći 'pričati' sa semaforima Audi prvi prodaje aute koji će moći 'pričati' sa semaforima Audi prvi prodaje aute koji će moći 'pričati' sa semaforima

Audijevi Q7 i A4 od ove godine će u nekoliko američkih gradova početi 'pričati' sa semaforima. Auti će tako znati koliko još trebate čekati na zeleno i hoćete li stići do križanja prije crvenog

Njemački div Audi u novim će modelima svojih vozila uskoro ponuditi tehnologiju koja omogućuje automobilima da komuniciraju sa semaforima. Nova tehnologija po prvi će put biti dostupna u određenim američkim gradovima, a vozačima bi trebala omogućiti manje stresa za volanom. 

Određeni modeli najnovije generacije modela A4 i Q7, proizvedeni nakon 1. lipnja bit će opremljeni ovim sustavom. On omogućuje signalima sa semafora, ali i drugih sustava, da šalju podatke do vozila na cesti. U Audijevu slučaju vozači će tako moći vidjeti koliko još moraju čekati da se upali zeleno svjetlo. No, na kontrolnoj ploči moći ćemo vidjeti i koliko je vremeno preostalo da se upali crveno, kako bi imali vremena zakočiti. Naravno, neće sve biti na tehnologiji, već će se ekran isključiti nekoliko sekundi prije nego se uključi zeleno, kako bi vozači obratili pažnju i sigurno prošli.

Audi - semafor | Author: Audi foto: Audi

U budućim verzijama ovaj sustav mogao bi se povezati s navigacijom u automobilima i start/stop sustavom za kretanje. Također, sustav semafora mogao bi automobilu reći da se pridržava određene brzine kako bi 'lovio' zelena svjetla. Audi u svom videu također napominje i kako bi u budućnosti ovakvi sustavi (uz komunikaciju između vozila) mogli pomoći puno bržem protoku prometa, ali i smanjenju gužvi.

Audi - semafor | Author: Audi foto: Audi

Inače, Audi planira ovu opciju pokrenuti u sedam gradova ove godine, a svaki će se uključivati jedan po jedan. Nisu naveli koji će grad biti prvi. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.