Početna Magazin 3501 pregleda

Bolje spriječiti nego liječiti: Kako zaštititi automobil od ogrebotina

FOTO: carbuyer.com

Svi volimo svoje automobile, na ovaj ili onaj način, neki više, neki manje, a kad ugledamo prvu ogrebotinu na svomu novom limenom ljubimcu ili starijem automobilu koji pažljivo održavamo u odličnom stanju već godinama, nije nam lako

Author: Bill Luke Santan foto: Bill Luke Santan

Dok je automobil u garaži, na sigurnome, nema razloga za zabrinutost, no čim izađemo na cestu i uključimo se u promet opasnosti od ogrebotina vrebaju na sve strane: kamenčići koji lete s površine ceste, odbačeni kotačima drugih automobila, grančice drveća pored kojega prolazimo pa se 'očešu' o naš automobil itd. Tu su i nesavjesni vozači koji se prilikom parkiranja branikom naslone na naš automobil ili pak oni koji toliko široko otvaraju vrata auta da moraju udariti u automobil pored sebe, a ne zaboravimo i zlonamjerne prolaznike koji iz obijesti grebu automobile oštrim predmetima.

Author: planet detective foto: planet detective

Nažalost, ne možemo utjecati na sve te čimbenike i spriječiti baš svaku ogrebotinu, ali možemo pomoću nekoliko preventivnih mjera sitna oštećenja našega limenog ljubimca svesti na minimum. Bitno je na dobar način redovito održavati automobil da bi se ogrebotine (ako se dogode) manje vidjele i bile površinske.

Author: planet detective foto: planet detective
 

Dobro perite svoj automobil

Redovito i temeljito pranje 'pola je zdravlja'. Jedanput tjedno valjalo bi 'okupati' svoga limenog ljubimca, za što je potrebno odvojiti oko sat vremena. Ako ne stignete jednom tjedno, onda u dva tjedna obavite jedno pranje. Važno je koristiti odgovarajuća i kvalitetna sredstva za pranje: ona bi trebala biti s balansiranim pH faktorom, bez deterdženta, jer tako ne ispiru sloj voska koji je zaštitno sredstvo na laku automobila. Također valja koristiti krpe načinjene iz pamuka ili mikrofibre. Ako sredstvo za pranje sadrži regenerator to će pomoći da lim dobije sjaj. Pritom je bitno da je regenerator blag i prema drugim komponentama automobila (plastika i guma).

Obvezno sušenje

Mnogi vozači operu automobil i nastave vožnju, misleći kako su se riješili muke, a to je zabluda. To je vrlo česta pojava kod korisnika samoposlužnih autopraonica. Nakon pranja uvijek bi trebalo prebrisati auto krpom, da bi se uklonio višak vode. Ako to ne napravimo, na limu ostaju mrlje zbog minerala u vodi te se tako oštećuje zaštitni sloj voska na limu. To utječe na lakše stvaranje ogrebotina i gubitak sjaja. Ovdje je također bitno korištenje odgovarajućih krpa, a za uklanjanje vode ne koriste se krpe od mikrofibre ili poliestera, kakve se koriste za sušenje. Višak vode s automobila uklanja se posebnim krpama od prirodne ili umjetne kože.

Glina i vosak

U proljetnom i ljetnome razdoblju počinje najezda kukaca koji se kao sačma razljepljuju po prednjemu braniku i haubi, a sunce i visoke temperature takve mrlje još i 'zapeku'. To također može utjecati na stvaranje ogrebotina i gubitak sjaja na limu i plastici. Takve tvrdokorne mrlje pokušajte ukloniti posebnom glinom za automobilski lim, koja uklanja ekstremnu prljavštinu bez stvaranja ogrebotina. Takva glina namijenjena je samo skidanju prljavštine, ne i zaštiti od ogrebotina. Nakon tretmana glinom valjalo bi nanijeti dodatnu zaštitu od ogrebotina – vosak. Barem jednom godišnje razmislite i o poliranju vozila.

Pazite gdje vozite

Prvi korak prevencije od ogrebotina su pažljiva vožnja i parkiranje. Naprimjer, ako vozite iza kamiona držite razmak, jer tada u pravilu ispred vas kovitla oblak prašine i kamenčića, osobito iza kipera koji voze rasuti teret. Postoji još mnoštvo sličnih situacija koje treba predvidjeti da biste se spasili od štete. Također, kada parkirate vozilo, treba imati šesto čulo i sagledati situaciju oko sebe. Pored gradilišta i mjesta većih okupljanja veće su i šanse za ogrebotine te također ako vozite po makadamu ili kroza žbunje.

 

Bacite oko i na naš YouTube kanal:

(KLIKNI OVDJE)

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

 

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.