Početna Magazin 145 pregleda

30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima

ŠOKANTNO
Vidi galeriju 1/14
30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima 30 milijuna krava zakolju zbog kože u autima

Mnogi vole kožom presvučenu unutrašnjosti auta no rijetko se zapitamo otkud, kako i od koga, ustvari, dolazi koža na kojoj sjedimo

Koža milijuna goveda svake godine završi u autima, neki je smatraju samo sporednim proizvodom u proizvodnji mesa, a ima i onih koji tvrde suprotno jer čak 30% proizvodnje kože namijenjeno je auto indiustriji

Više od 30 milijuna goveda svake godine "odere" se kako bi njihova koža završila na automobilskim sjedalima, upravljačima, ručicama mjenjača... Najviše su na cijeni kravice s kožom bez ožiljaka od bodljikave žice ili električnoga pastira, a nerijetko im se podrezuju rogovi ne bi li se tako umanjila mogućnost međusobnoga ozljeđivanja. Nepravilnostima se smatraju čak i ožiljci od uboda insekata.

ŠOKANTNO | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Luksuzne marke poput Bentleya, Lamborghinija, Maseratija... rednost daju koži bikova jer je deblja i izdržljivija od kravlje. Za jedan prosječan auto potrebna je koža pet krava, a luksuzni i veliki automobili mogu imati ugrađenu kožu i desetak krava. Uz deranje kože životinja nažalost vezana je i autoindustrija, postala je njezin veliki potrošač. Zamalo nema proizvođača koji kao opciju ne nudi kožom presvučenu unutrašnjost.

ŠOKANTNO | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Autoindustrija se dakako brani kako je koža nusprodukt uzgoja mesa, no mnogi tvrde da baš i nije tako. Kravlja koža čini neznatan dio ukupne mase, a njezina cijena je desetina vrijednosti cijeloga goveda, što je čini najprofitabilnijim dijelom. Nije stoga teško zaključiti kako je uzgoj goveda isključivo zbog kože unosan posao.

ŠOKANTNO | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Većina automobilske kože dolazi od indijskih krava koje prolaze brutalne torture prije "obrade", a na listi žrtava kožne industrije su i koze, ovce, janjci, konji, jeleni, klokani... Alarmantno je što Kina kao najveći svjetski izvoznik kože godišnje "obradi" dva milijuna pasa i mačaka, a kupci to ne znaju zbog netočnoga prikazivanja porijekla. Ni to nije zastrašujuće koliko je posebno cijenjena "slink" koža nerođene teladi!

ŠOKANTNO | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Nakon guljenja koža ide u obradu, takozvano štavljenje. u strojevima i podrazumijeva uklanjanje dlaka, kupanje u anorganskim solima i u kromovu sulfatu. Sve to koži daje izdržljivost, elastičnost i podatnost u oblikovanju. Slijedi završna obrada - cijeđenje, neutralizacija mirisa, omekšavanje, orezivanje, utiskivanje uzoraka kojima se neutraliziraju nesavršenosti i, na kraju - bojanje. Tako obrađena koža u najrazličitijim bojama stiže u pogone proizvođača automobila.

Budete li u prilici kupovati novi automobil s unutrašnjošću presvučenom u kožu sjetite se kako je upravo ta koža na sjedalima nekada bila nečiji organ, dio životinjskoga tijela. Razmislite je li vam doista potrebna.

UDRUGA PETA: People for the Ethical Treatment of Animals

Jedna od najjačih svjetskih organizacija koje se zalažu za etički odnos prema životinjama nastoji autoindustriju odvratiti od korištenja prirodne kože. Njihovim međunarodnim kampanjama izložene su i najveće svjetske kompanije, poput Daimlera, a da njihova borba daje rezultate potvrđuje Smart koji na tržištu SAD-a ne nudi opciju kožnih sjedala. Posljednji na meti PETA-e Tesla Motors potvrdio je kako od 2019. neće nuditi prirodnu kožu u svojim automobilima. PETA smatra kako je koža u automobilima uvredljiva milijunima ljudi, a rješenje vidi u korištenju umjetnih materijala poput vinila i tkanine.

ŠOKANTNO | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.