Početna Magazin 478 pregleda

I Hrvatska je na popisu: Ove europske države proizvode aute

Volkswagen tvornica
FOTO: Volkswagen

Potražili smo informacije o tome gdje se u Europi sve proizvode automobili i koje države i proizvođači imaju najviše tvornica

U najnovijem izvješću Europske udruge proizvođača automobila (ACEA), čiji se podaci odnose na 2022. godinu potražili smo informacije o tome gdje se u Europi sve proizvode automobili i koje države imaju najviše tvornica. Iako je Rimac mali proizvođač i on ulazi u ACEA-inu statistiku pa se tako na popisu našla i Hrvatska.  

Podaci u članku se odnose se na čitavu Europu, što uključuje 27 zemalja EU, države EFTA-e ali i Srbiju, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Na teritoriju Europe po tome ukupno ima 104 tvornice automobila. 

Volkswagen tvornica | Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Njemačka je i dalje jasno u na samom vrhu Europe s 24 tvornice. Na drugom mjestu je Ujedinjeno Kraljevstvo s 19, dok je Francuska na trećem mjestu s 12 tvornica. Italija ima devet tvornica, Španjolska osam, a slijede ih Češka, Slovačka i Turska s po četiri tvornice. Hrvatska je na začelju popisa s jednom tvornicom i u društvu Austrije, Finske, Poljske, Slovenije i Srbije koje također imaju po jednu tvornicu. 

Broj tvornica po državama:

1. Njemačka: 24
2. Velika Britanija: 19
3. Francuska: 12
4. Italija: 9
5. Španjolska: 8
6. Češka: 4
6. Slovačka: 4
6. Turska: 4
9. Belgija: 3
9. Mađarska: 3
11. Nizozemska: 2
11. Portugal: 2
11. Rumunjska: 2
11. Švedska: 2
15. Austrija: 1
15. Finska: 1
15. Hrvatska: 1
15. Poljska: 1
15. Slovenija: 1
15. Srbija: 1

Zanimljivo je pogledati i koji koncerni preferiraju koje države. U Njemačkoj tako dominira Volkswagen grupa koja u svojoj domovini ima čak 10 tvornica, a druga je BMW grupa s četiri tvornice. U Velikoj Britaniji najviše tvornica ima Jaguar (3), a po dvije imaju Aston Martin, BMW grupa i Geely. U francuskoj pet tvornica ima Stellantis, a tri Renault grupa. U Italiji također dominira Stellantis s pet tvornica, ka i u Španjolskoj gdje ih ima tri. Što se tiče država s po jednom tvornicom, u Austriji je Magna Steyr, u finskoj Valmet Automotive, u Poljskoj i Srbiji Stellantis, u Sloveniji Renault grupa, a u Hrvatskoj Rimac grupa. 

Tvornica Škode - Mlada Boleslav | Author: Škoda foto: Škoda

Što se tiče broja tvornica po grupacijama uvelike prednjače Stellantis i Volkswagen grupa s po 20 tvornica na starom kontinentu. Daleko iza su grupa Renault s osam tvornica i BMW grupa sa šest tvornica, a slijedi Toyota s pet tvornica. Na dnu popisa je Hyundai s tri tvornice, a svi ostali proizvođači u Europi imaju po jednu tvornicu. 

Broj tvornica po grupacijama: 

20 tvornica: Stellantis
20 tvornica: Volkswagen
8 tvornica: Renault
6 tvornica: BMW
5 tvornica: Toyota
4 tvornice: Ford
4 tvornice: Geely
4 tvornice: Jaguar Land Rover
4 tvornice: Mercedes-Benz
3 tvornice: Hyundai

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.