Početna Magazin 8 pregleda

Ima li vozača u automobilu? Ne želite se to upitati...

AUTOMOBILI KOJI VOZE SAMi
Vidi galeriju 1/3
Ima li vozača u automobilu? Ne želite se to upitati... Ima li vozača u automobilu? Ne želite se to upitati... Ima li vozača u automobilu? Ne želite se to upitati...

Holivudska fantastika automatizirane vožnje danas je već pretvorena u stvarnost. Pametni automobili voze sami, za sada uglavnom u kontroliranim uvjetima, ali po brzom napretku i razvoju automatizirane tehnologije blizu je dan kada će automobili samostalno voziti po javnim prometnicama i to potpuno sami bez vozača

Današnji automobili opremljeni odgovarajućom tehnologijom već mogu voziti sami. Kako bi automobil mogao sam voziti potrebn je ugraditi senzore koji su oči i uši suvremenih vozila. Pametni automobili koji voze sami? Hollywood je to prvi učinio: u 1980-ima ta je tvornica snova proizvela akcijsku seriju „Knight Rider” u kojoj se pojavljuje automobil Pontiac Firebird Trans Am imena K.I.T.T. koji govori i, što je važnije, sam vozi. Gotovo 30 godina kasnije automatizirana vožnja nije više samo televizijska fantastika. Korak po korak pretvara se znanstvena fantastika u stvarnost. Automobili opremljeni odgovarajućom novom tehnologijom već mogu voziti sami u određenim situacijama, poput prometnih gužvi ili prilikom parkiranja.

AUTOMOBILI KOJI VOZE SAMi | Author: Bosch foto: Bosch

Istraživanja pokazuju kako bi se samo u Njemačkoj do 72 posto svih sudara straga koji završe kobno moglo izbjeći kad bi svi automobili bili opremljeni sustavom predviđanja naglog kočenja.

Procjenjuje se kako diljem svijeta svake godine 1,3 milijuna ljudi izgubi život u prometnim nesrećama, a brojke su u usponu. U 90 posto slučajeva uzrok nesreće ljudska je greška. Olakšati vozačima posao u kritičnim prometnim situacijama može spasiti živote. Istraživanja pokazuju kako bi se samo u Njemačkoj do 72 posto svih sudara straga koji završe kobno moglo izbjeći kad bi svi automobili bili opremljeni sustavom predviđanja naglog kočenja. Vozači također mogu sigurno i uz minimalnu količinu stresa doći do svojih odredišta koristeći se asistentom za pomoć u prometnim gužvama. Pri brzinama do 60 kilometara na sat asistent automatski koči u gustom prometu, ubrzava i zadržava automobil u jednoj traci.

AUTOMOBILI KOJI VOZE SAMi | Author: Bosch foto: Bosch

Sustavi pomoći vozaču kamen su temeljac automatizirane vožnje koja će postupno postajati sve zastupljenija. Cilj je visoko automatizirana vožnja tijekom koje vozači neće morati stalno nadzirati vozilo. Stručnjaci predviđaju kako će se automatskim pilotima za autocestu do 2020. godine automobili automatizirano voziti autocestama, od ulaza do izlaza. U desetljeću koje slijedi vozila će biti potpuno automatizirana, sposobna za rješavanje svake moguće situacije.

Cilj je visoko automatizirana vožnja tijekom koje vozači neće morati stalno nadzirati vozilo.

Automatizirana vožnja utječe na svaki aspekt automobila - pogonski sklop, kočnice, upravljanje - i zahtijeva opsežnu stručnost sustava. Temelji se na senzorima koji koriste radar, video i ultrazvučnu tehnologiju. Snažan softver i računala obrađuju prikupljene informacije i osiguravaju sigurno i ekonomično kretanje automatiziranog vozila prometom. Kako će vozila postupno preuzimati sve više i više zadataka vožnje, tako će sustavi koji su neophodni za sigurnost poput kočnica i upravljanja morati zadovoljiti posebne zahtjeve. Za slučaj da jedna od ovih komponenti zakaže, potreban je rezervni sustav da bi se osigurala maksimalna raspoloživost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.