Početna Magazin 578 pregleda

Istražili smo: Zašto motori gube snagu tijekom godina?

1
Vidi galeriju 1/7
Istražili smo: Zašto motori gube snagu tijekom godina? Istražili smo: Zašto motori gube snagu tijekom godina? Istražili smo: Zašto motori gube snagu tijekom godina? Istražili smo: Zašto motori gube snagu tijekom godina? Istražili smo: Zašto motori gube snagu tijekom godina? Istražili smo: Zašto motori gube snagu tijekom godina? Istražili smo: Zašto motori gube snagu tijekom godina?

Ovo je deset najčešćih razloga zbog kojih motori u automobilima gube dio svoje maksimalne snage, tijekom godina...

U ovome videu, zahvaljujući momcima iz Engineering Explaineda, saznali smo zašto motori s vremenom gube dio svoje snage. Nijedan od deset navedenih razloga zapravo ne iznenađuje, ali nas podsjeća kako je apsolutno najvažnije pravilno održavati automobil. ako će rizik od kvarova biti minimalan, a automobil će isporučivati maksimalnu snagu a trošiti manje goriva. 

1 | Author: YouTube foto: YouTube

Najčešći problemi zbog kojih se smanjuje snaga motora podijeljeni su u četiri kategorije: zrak, gorivo, kompresija i paljenje. Očekivano, najčešći problem i uzrok gubitka dijela snage jeste star i prljav filter zraka. Zamjenom se potpuno otklanja taj gubitak, čim se zračni filter zamijeni poboljšava se i protok ispušnih plinova. U videu se spominje i problem poznatiji u starijih automobila, a to su loše, odnosno istegnute sajle gasa.

1 | Author: Bristol foto: Bristol

Nakon što se riješi problem sa zrakom, slijedi gorivo. Najčešći uzrok su loše dizne, odnosno pumpe goriva. Ti se dijelovi ne mijenjaju tako lako kao filteri zraka, no popravak je i dalje relativno lagan. Najveći problem može se dogoditi s pumpom goriva, kada oslabi za velikoga broja okretaja (većega protoka goriva), no pri manje okretaja funkcionira bez problema. Ovo je jedan od problema koji se teže uopće mogu detektirati, a uzrokuju osjetan gubitak snage pri visokim okretajima

1 | Author: ProCarReviews foto: ProCarReviews

Na kraju dolazimo do kategorija u kojima godine i starost automobila nisu bitni, jedino je važna kilometraža. Ako se auto ne servisira uredno i kvalitetno (uključujući i velike servise), karike na klipovima mogu se potrošiti i direktno uzrokovati slabiju kompresiju u cilindrima. Također, moguće je da dođe i do stvaranja naslaga na razvodu ventila i stijenkama cilindara, što dodatno šteti kompresiji.

1 | Author: Hot Rod Network foto: Hot Rod Network

Ti se problemi, ako se rano otkriju, mogu riješiti aditivima za gorivo, koji skidaju naslage, no u težim slučajevima mora se otvarati motor. Posljednja stvar na koju također treba paziti, a usto je vrlo pristupačna, jesu svjećice. Ako su one loše ili istrošene dolazi "zazor" na njima postane prevelik i automatski se ne ostvaruje dovoljno dobra iskra za paljenje goriva.

1 | Author: CARiD.com foto: CARiD.com

Na kraju krajeva, ovaj je članak barem malo pojasnio uzroke koji stvaraju problem koji se zove gubitak snage, a jedino logično i efikasno rješenje koje ne uključuje troškove promjene kompletnoga motora je - održavanje. Automobili se moraju pravilno održavati ili će se jednostavno - pokvariti. To je cijela filozofija i vozači koji je se drže toga nikada nisu imali ozbiljnije probleme, barem ne ove koje smo naveli. 

1 | Author: Carletonville Herald foto: Carletonville Herald

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.