Početna Magazin 242 pregleda

Kako jednostavno odabrati najprikladnije obiteljsko vozilo

1
Vidi galeriju 1/5
Kako jednostavno odabrati najprikladnije obiteljsko vozilo Kako jednostavno odabrati najprikladnije obiteljsko vozilo Kako jednostavno odabrati najprikladnije obiteljsko vozilo Kako jednostavno odabrati najprikladnije obiteljsko vozilo Kako jednostavno odabrati najprikladnije obiteljsko vozilo

Blagdansko raspoloženje i veliki oglasi s akcijama često nas dovedu do brzopletih odluka o kupnji. To i nije veliki problem kada je riječ o dva skoro jednaka džempera ili cipelama koje su nosive isključivo u novogodišnjoj noći, ali ako se zanesemo u izboru velike investicije poput automobila, posljedice mogu biti teške i dugoročne. Kako bi vaša odluka bila što promišljenija, donosimo vam nekoliko savjeta o kojima vrijedi razmisliti prije nego što kući dovezete novog limenog ljubimca.

1 | Author: Car Buying Concierge foto: Car Buying Concierge

Držite se budžeta

Prije kupnje obavezno odredite iznos koji se uklapa u vaš kućni budžet. Uobičajena preporuka je da mjesečna rata ne prelazi 20 posto ukupnih primanja kućanstva. Nemojte zaboraviti da vas očekuju i troškovi poput osiguranja, održavanja i, naravno, goriva. Dobra vijest je da od 1. siječnja nema obaveze tehničkog pregleda novih vozila, a njihova registracija će i značajno pojeftiniti – čak 202 kune! Sam proces se također uvelike pojednostavljuje te vlasnik vozila ili predstavnik distributera vozila (s punomoći vlasnika, koja ne mora biti ovjerena kod bilježnika nego samo pečatom distributera) s dokumentacijom o vozilu u stanici za tehnički pregled može obaviti sve poslove registracije vozila, kao i uplatu svih propisanih davanja. Nakon uplate, odmah dobivate prometnu dozvolu i registarske pločice i to je to.

1 | Author: Trending foto: Trending

Detaljno pregledajte i isprobajte vozilo

Ne kupujte automobil oslanjajući se isključivo na online oglas. Svako je vozilo preporučljivo isprobati kroz pokusnu vožnju – u nju uključite sve članove obitelji, jer nije važno samo odgovara li automobil vozaču. Stanu li u prtljažnik sve dječje stvari za svakodnevne aktivnosti? Ima li mjesta i za vašeg psa? Možete li lako parkirati u garažu ili na vlastito parkirno mjesto? Isprobajte dva ili tri modela kako biste bili sigurni da dobivate najbolju vrijednost za vaš novac. Ponesite i dječje sjedalice. Ima li dovoljno mjesta i „zraka“ u trećem redu sjedala? Ako ste se odlučili za rabljeno vozilo možda neće svi elementi biti po vašem ukusu, no možete znatno uštedjeti pri kupovini. Imajte na umu da od početka nove godine promjenu vlasništva vozila možete obaviti puno jednostavnije: za vozila s važećim tehničkim pregledom i registracijom treba samo sačiniti kupoprodajni ugovor (koji više nećete morati ovjeriti kod javnoga bilježnika), upravnu pristojbu uplatiti u stanici za tehnički pregled vozila uplatiti na pošti, u FINA-i ili banci te u stanici za tehnički pregled obaviti sve preostale radnje. Ušteda: 49 kuna.

1 | Author: AutoWeb.com foto: AutoWeb.com

Naučite se služiti svim dodacima

Neka vam ne bude neugodno zatražiti od prodavača ili bivšega vlasnika da vam objasni kako se koristi različita dodatna oprema automobila. Primjerice, neka vam pokažu kako se možete spojiti Bluetooth mobitelom s autom ili čemu služe tipke koje su vam nepoznate. Zašto biste propustitili korištenje bilo koje opcije samo zato što ne znate kako se upotrebljava? Također, pobrinite se da uz vozilo dobijete i uputstva za upotrebu, čak i ako je rabljeno. Ako ste zadovoljni uslugom, pohvalite prodavača/salon na društvenim mrežama ili nekom forumu – tako pomažete i drugim obiteljima da nabave ispravno i sigurno vozilo koje će ih služiti još godinama.

1 | Author: Cars.com foto: Cars.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.