Početna Magazin 8791 pregleda

Koji električni auti imaju najveći doseg i zašto on nije realan

FOTO: Mercedes-Benz

Otkrivamo kako se mjeri službeni doseg i koliko je on realan i koji su električni automobili po njemu najbolji na europskom tržištu

Doseg je veliki problem električnih automobila, no novi modeli su po tome sve bolji i bolji. Trend da baterije postaju sve veće  ulijeva povjerenje: kombinacija velike snage punjenja i sve većeg kapaciteta baterije smanjuje zabrinutost oko dosega. 

No kako se mjeri službeni doseg i koliko je on realan. Tvornički podaci o dosegu dobivaju se mjerenjem na ispitnom uređaju pomoću metode WLTP, a proizvođači su taj podatak obavezni objaviti. Međutim, za razliku od WLT potrošnje goriva koja je dosta blizu realne, WLTP doseg električnih automobila prvenstveno se koristi za uspoređivanje među modelima i općenito je prilično nerealan u stvarnom životu. Uglavnom ga možete ostvariti nježnom gradskom vožnjom, no kada počnete jako stiskati gas ili izađete na otvorenu cestu, a pogotovo autocestu on drastično pada. 

TO JE VOLJA S jednim električnim autom prešao skoro 2 milijuna kilometara

Na početku WLTP ispitivanja baterija mora biti potpuno napunjena. Nakon njegovog završetka se vozilo ponovno spaja na punjač s kabelom opremljenim mjeračem električne energije kako bi se uračunali gubici pri punjenju baterije.

Author: Canva foto: Canva

Ciklus vožnje koji se koristi u WLTP mjerenjima naziva se WLTC ("Worldwide harmonized Light-duty Test Cycle"). On ima četiri vrste ispitivanja potrošnje "Low" (gradski promet, prosječna brzina 18,9 km/h, maksimalna brzina 56,5 km/h), "Medium" (izvangradska vožnja, prosječna brzina 39,5, maksimalna brzina 76,6 km/h), "High" (brza cesta, prosječna brzina 56,6, maksimalna brzina 97,4 km/h) i "Extra High" (autocesta, prosječna brzina 92,0, maksimalna brzina 131,3 km/h). Svemu ovome se pribraja i test pri konstantnoj brzini od 100 km/h. Potrošnja dobivena na kraju uspoređuje se s ukupnom zapreminom baterije i izračunava se teoretski doseg. 

ANALIZA Tesla nije blizu: Tko ima najviše električnih modela na svijetu

U nastavku vam donosimo popis 10 najboljih automobila na europskom tržištu po WLTP dosegu. Da bi dobili malo realniju sliku o dosegu oduzmite do 20 posto za prosječni stil vožnje u gradu i na otvorenoj cesti i oko 40 posto za tipičnu vožnju konstantnom brzinom od oko 120 km/h. U zimskim  mjesecima kada su temperature niske, doseg električnih auta pada još oko 30 posto. Tako deklariranih 500 km po WLTP-u zimi na autocesti lako može spasti i na samo 200 km...

Top 10 najboljih automobila na europskom tržištu po WLTP dosegu

1. Mercedes EQS 769 km

2. Mercedes EQS SUV 664 km

3. BYD Seal 650 km

4. Polestar 2 635 km

5. Tesla Model S  634 km

6. BMW iX 629 km

6. Tesla Model 3 629 km

8. Mercedes EQE 626 km

9. BMW i7 625 km

10. Hyundai Ioniq 6 614 km

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.