Početna Novosti 5227 pregleda

S jednim električnim autom prešao skoro 2 milijuna kilometara

FOTO: Watt Energy / YouTube

Na Tesli Model S P85 zamijenjeno je čak 13 pogonskih motora, dok se baterija pokazala nešto izdržljivijom te je u Tesli trenutno "tek četvrta" baterija

Nijemac Hansjörg von Gemmingen-Hornberg uskoro će u ući u povijest kao prvi vozač koji je s jednim električnim automobilom prešao više od dva milijuna kilometara. I za benzinski ili dizelski auto ovo bi bio pravi podvig, a za električni automobil zvuči kao pravo čudo. 

Otprilike dok budete čitali ovu vijest Gemmingen-Hornberg će prijeći granicu od 1,9 milijuna kilometara u svojoj Tesli Model Y, a u videu ispod on detaljno objašnjava zašto je prešao toliko kilometara u jednom automobilu i što je sve bilo potrebno kroz godine da njegov Model S ostane u voznom stanju. 

 

Teslin Model S je tijekom tih 1,9 milijuna prijeđenih kilometara zahtijevao mnogo pažnje i skupih servisa. Na Tesli Model S P85 zamijenjeno je čak 13 pogonskih motora, dok se baterija pokazala nešto izdržljivijom te je u Tesli trenutno "tek četvrta" baterija.

Author: Watt Energy / YouTube foto: Watt Energy / YouTube

Sve ove zamijene bile su potrebne unatoč tome što Gemmingen-Hornberg vozi iznimno oprezno i nježno. UZ videu tvrdi da nikada ne prelazi brzinu od 100 km/h, unatoč tome što živi u državi poznatoj po tome što nema ograničenja brzine na nekim od svojih cesta. Također pazi na bateriju tako da je nikada ne pušta da padne ispod 15 posto i nikada je ne puni više od 70 posto. 

Author: Watt Energy / YouTube foto: Watt Energy / YouTube

Rezultati takvog opreznog punjenja vidljivi su i u praksi jer je njegova trenutna baterija degradirala samo 8 posto nakon 150.000 prijeđenih kilometara, te autu i dalje omogućuje vrlo dobrih 400 km dosega u praksi. Zadnju bateriju je zamijenio nakon što joj je kapacitet pao na samo 260 km nakon skoro pola milijuna kilometara vožnje. 

Ako sada mislite da je Gemmingen-Hornberg taksist ili trgovački putnik zato što radi toliko kilometara, varate se. On se jednostavno voli puno voziti i većinu svojeg slobodnog vremena provodi u automobilu. On je svoj Model S kupio kao rabljeni automobil još 2014. godine sa samo 30.000 km na brojčaniku, a od tada je napravio skoro 1,9 milijuna kilometara po Njemačkoj, ali i diljem svijeta. S Teslom  je bio u Maroku, pa čak i u Kini. 

Author: Watt Energy / YouTube foto: Watt Energy / YouTube

Nevjerojatno, ovaj Model S nije Gemmingen-Hornbergova jedina Tesla. On također posjeduje originalni Tesla Roadster, ali s njim je preša "tek" 735.000 kilometara. 

Iako je Modelu S bilo potrebno nekoliko velikih popravaka kako bi ostvario ovu ogromnu kilometražu, to je još uvijek impresivno postignuće, osobito u doba kada se električni automobili još razvijaju. Jako korisna informacija koju smo dobili Gemmingen-Hornbergovim rekordnim podvigom je ta da baterije električnih automobila mogu ipak trajati jako dugo, i više od 400.000 kilometara, što bi trebalo zadovoljiti većinu vlasnika tijekom cijelog životnog vijeka prosječnog automobila. S druge strane, pokazalo se da su motori čak i osjetljiviji. Gemmingen-Hornberg je imao nekoliko problema i sa značajkama infotainment sustava, ali sve u svemu, automobil nakon toliko kilometara izgleda nevjerojatno dobro, čak je i koža na sjedalima jedva pohabana. 

Author: Watt Energy / YouTube foto: Watt Energy / YouTube

Inače, svjetski rekord za najviše prijeđenih kilometara u jednom automobilu drži pokojni Irv Gordon, čovjek iz SAD-a koji je to ostvario u Volvu P1800 iz 1966. godine. On je svoj automobil kupio kao nov i do svoje smrti 2018.. godine prešao nevjerojatnih 5,23 milijuna kilometara. Gordon je na svojem automobilu morao napraviti samo dvije generalke na motoru kako bi dostigao tu nevjerojatnu kilometražu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.