Početna Magazin 2265 pregleda

Mercedes koji je mogao promijeniti oblik, a možda i svijet

Mijenja oblik po potrebi: Mercedes koji je mogao promijeniti svijet
FOTO: OldConceptCars.com

Dizajneri i inženjeri na konceptima imaju priliku pokazati svoju kreativnost i maštu pa su kroz povijest nastajali auti koje je pogonila nuklearna energija, koji su mijenjali oblik, u koje nitko nije mogao stati...

Ispušni sustav: Kako dobiti više snage, a kako promijeniti zvuk? TEHNIKA Ispušni sustav: Kako dobiti više snage, a kako promijeniti zvuk

Svakodnevno dobivamo slike novih konceptnih automobila koji pokazuju kakav je pogled na budućnost određene marke ili jednostavno pokazatelj što je moguće napraviti. Upravo na takvim automobilima dizajneri i inženjeri imaju slobodu pokazati svoju kreativnost i maštu, a to se radi već desetljećima. Stoga smo istražili kakvi su se koncepti proizvodili i odabrali one koji su najčudniji

 

10. Peugeot 20Cup

Oduvijek se raspravljalo što je bolje – motori ili automobili? Različitim pokušajima spajanja najboljeg od toga dvoga često smo dobili motor s prikolicom ili vozila slična 'quadu'. No Peugeot je 2005. godine ponudio rješenje koje je prilično čudno, ali svejedno izgleda nekako lijepo, a zove se 20Cup. Cijela šasija je napravljena iz karbonskih vlakana, pokreće ga 1,6-litreni turbobenzinac sa 170 KS, a snaga se prenosi na jedan stražnji kotač. 

Mijenja oblik po potrebi: Mercedes koji je mogao promijeniti svijet | Author: Peugeot foto: Peugeot

 

9. Ferrari 512S Modulo

Talijanska marka je 1970. godine odlučila napraviti najaerodinamičniji automobil ikada – 512S Modulo. Tako je nastalo gotovo potpuno ravno vozilo koje je zapravo nemoguće voziti, jer malotko stane u unutrašnjost. Iako vjerujemo kako bi bio odličan za voziti, jasno nam je zašto se ovaj model nikada nije ostvario. 

Mijenja oblik po potrebi: Mercedes koji je mogao promijeniti svijet | Author: Ferrari foto: Ferrari

 

8. Volkswagen Futura

Krajem 80-ih godina prošloga stoljeća Volkswagen je napravio kompaktan kombi s nizom zanimljivih značajki. Najočitija su tzv. Gullwing vrata koja se otvaraju kao krila, a toliko su velika da se vrlo lako može ući i na prednja i na stražnja sjedala. Pokreće ga motor s kompresorom, koji razvija 82 konjske snage, a cijeli automobil teži samo 1000 kilograma. Osim toga, u automobil je ugrađeno nekoliko vrlo glasnih zvučnika čija je zadaća odbijati vanjske zvukove kako bi bio vrlo tih u unutrašnjosti. 

Mijenja oblik po potrebi: Mercedes koji je mogao promijeniti svijet | Author: Volkswagen foto: Volkswagen

 

7. Aurora Safety Car

Jedan svećenik je krajem 1950-ih godina sanjao o tomu da napravi siguran automobil i za putnike i za pješake pa je tako nastala Aurora Safety Car. Imala je sigurnosne značajke poput mekanoga prednjeg branika izrađena od pjene, pojaseva za sve putnike i prednjega dijela oblikovana tako da ublaži pad čovjeka. S obzirom na to da automobil nije bio baš lijep, a koštao je 30 tisuća dolara, tvrtka je vrlo brzo bankrotirala. 

Mijenja oblik po potrebi: Mercedes koji je mogao promijeniti svijet | Author: Motor1.com foto: Motor1.com

6. Renault EZ-GO

Ova francuska marka je nedavno proizvela koncept koji je zapravo i veliki robot. Riječ je o prvom autonomnom vozilu koje nema nikakve komande, a koristi se i za javni prijevoz. Prema tome, ovaj automobil se dijeli s drugim građanima, a naručujete ga putem aplikacije na mobitelu. Svako vozilo bi trebalo  imati opremu za punjenje pametnih telefona i Wi-Fi mrežu. 

Mijenja oblik po potrebi: Mercedes koji je mogao promijeniti svijet | Author: Renault foto: Renault

 

5. Mercedes VRC Concept

Ne možete se odlučiti biste li kupili limuzinu, karavan ili pak kabriolet? Mercedes je ponudio rješenje upravo za takve kupce, jer kupovinom jednog automobila dobivate zapravo četiri različita oblika. Razvijen je automobil koji ima prednji pogon, puno karbonskih dijelova i prostranu kabinu, a za vaše potrebe može mijenjati oblik karoserije pa biti limuzina, karavan, kabriolet ili pick-up. 

Mijenja oblik po potrebi: Mercedes koji je mogao promijeniti svijet | Author: OldConceptCars.com foto: OldConceptCars.com

 

4. Audi Airbus Pop.Up Next

Kada se udruže dvije velike kompanije poput Audija i Airbusa, moguće je pretpostaviti da će se napraviti neki odličan projekt, a tako je nastao i ovaj koncept. Riječ je o vozilu koje ima tri odvojiva dijela, a to su kapsula s putnicima, automobil koji prevozi kapsulu i kvadrikopter koji prevozi kapsulu. Tako se po gradu možete voziti automobilom, a za veće udaljenosti automobil vas doveze do kvadrikoptera koji tada preuzme ulogu sredstva prijevoza. 

Mijenja oblik po potrebi: Mercedes koji je mogao promijeniti svijet | Author: Audi foto: Audi

 

3. Colani Suzuki kamion

Luigi Colani je poznat dizajner automobila, a iskušao se i u kreiranju kamiona. Za Suzuki je napravio tzv. najaerodinamičniji kamion koji nekim dijelovima podsjeća na svemirski brod, a nekima na ribu grdobinu. Osim nekoliko napravljenih primjeraka za salone automobila, ovaj kamion nikada nije ušao u proizvodnju. 

Mijenja oblik po potrebi: Mercedes koji je mogao promijeniti svijet | Author: Pinterest foto: Pinterest

 

2. Antro Solo

Ako želite automobil koji stvarno malo zagađuje okoliš, onda je Antro Solo za vas. Mađari su 2008. godine napravili 'tribrid' koji kombinira benzinski motor, elektromotor i ljudsku snagu. To znači da možete voziti na struju ili benzin, a kad ih ponestane možete i pedalirati pa tako pokretati automobil. Osim toga, solarna ploča je postavljena preko cijeloga krova. 

Mijenja oblik po potrebi: Mercedes koji je mogao promijeniti svijet | Author: Hungarian Success Stories foto: Hungarian Success Stories

 

1. Ford Nucleon

Najčudniji koncept na svijetu stiže iz doba kada ljudi nisu bili puno prestrašeni nuklearnom energijom, odnosno iz 1958. godine. Riječ je o automobilu koji je baziran na Fordu Rancheru, a u prtljažnome prostoru je nuklearni reaktor koji proizvodi energiju. Iako je ovaj automobil bilo prilično štedljiv, nije bio prostran i količina zračenja je bila ogromna pa je posve jasno zašto nikada nije ugledao svjetlo dana. 

Mijenja oblik po potrebi: Mercedes koji je mogao promijeniti svijet | Author: carbodydesign.com foto: carbodydesign.com

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.