Početna Magazin 44 pregleda

Najpoznatiji svjetski reli devetu godinu zaredom u Južnoj Americi

Dakar Rally 2017.
Vidi galeriju 1/4
Najpoznatiji svjetski reli devetu godinu zaredom u Južnoj Americi Najpoznatiji svjetski reli devetu godinu zaredom u Južnoj Americi Najpoznatiji svjetski reli devetu godinu zaredom u Južnoj Americi Najpoznatiji svjetski reli devetu godinu zaredom u Južnoj Americi

Drugo najveće svjetsko natjecanje, odmah iza Formule 1, ove će godine posjetiti jednu novu zemlju. Naime, 29. država koja će ugostiti maratonski reli je Paragvaj

Ovogodišnje 38. izdanje, a deveto koje se održava u Južnoj Americi, započet će 2. siječnja u Asuncionu, gdje bi se na startu trebao pojaviti 491 natjecatelj iz 59 zemalja. Oni će u 316 vozila, razvrstanih u četiri kategorije (146 motocikala, 37 četverokotača, 83 automobila među kojima je i 10 UTV-a, odnosno pripadnika nove kategorije, te 50 kamiona) krenuti iz Paragvaja. Dan odmora bit će 8. siječnja u La Pazu, službeno najvišoj svjetskoj metropoli, da bi potom uslijedio povratak u pustinje Argentine, gdje temperature zraka osciliraju i do nevjerojatnih 50 stupnjeva. 

Dakar Rally 2017. | Author: Dakar Rally foto: Dakar Rally

Osim izmijenjenog sustava natjecanja, ovogodišnji reli donosi i neke promjene sportskih pravila. Najvažnije se odnose na povratak starom sustavu navigacije, uz pomoć mape i kompasa. To znači da će se natjecatelji morati strogo pridržavati “knjige puteva” i pokazati snalaženje bez GPS uređaja. Također, FIA je odobrila milimetar šire restriktore zraka, budući da se čak šest etapa vozi na nadmorskim visinama većim od 3.000 metara.

Dakar Rally 2017. | Author: Dakar Rally foto: Dakar Rally

Uz to, organizator je uveo i novu UTV klasu vozila, namijenjenu entuzijastima koji najbolje njeguju duh dakarskog relija. Svima su već jasne prednosti velikih tvorničkih ekipa koje nastupaju pod okriljem poznatih proizvođača, bilo motocikala, automobila ili kamiona, pa i četverokotača. Nakon 13 dana natjecanja, 12 etapa te blizu 10.000 kilometara, cilj je u Buenos Airesu 14. siječnja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.