Početna Magazin 1691 pregleda

Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu

1
Vidi galeriju 1/9
Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu Ovo je sedam ključnih savjeta za vožnju automobila po snijegu

S ovih sedam ključnih savjeta za vožnju automobilom po sniježnoj podlozi lakše ćete prebroditi nekoliko dana u godini kada je većina hrvatskih prometnica barem u nekome razdoblju dana zatrpana snijegom…

 

Pažljivo s papučicama gasa i kočnice

Svaka vožnja počinje stiskanjem papučice gasa, a završava stiskanjem papučice kočnice. I na jednoj i na drugoj papučici treba biti pažljiv i umjereno ih stiskati. Nikako nemojte naglo kretati, a kočenje treba započeti malo prije kako ne bi došlo do prejakoga stiskanja papučice, a samim time i do blokiranja kotača i proklizavanja.

1 | Author: YouTube foto: YouTube

 

Ne radite nagle pokrete!

U prometu ništa nemojte raditi naglo, vožnju prilagodite ostalim uvjetima na cesti, naprimjer broju semafora i drugih sudionika... Zapamtite, po snijegu sve traje duže pa si zato dajte vremena za svaku radnju koju morate obaviti, ali nikako nemojte činiti agresivne i nagle pokrete.

1 | Author: YouTube foto: YouTube

 

Držite dovoljan razmak!

Držanje razmaka jedan je od glavnih sigurnosnih čimbenika pa ako za suha vremena držite razmak pet sekundi iza drugoga vozila, za snijega to produžite na 10 sekundi. Tako ćete si dati više vremena dođe li do naglih kočenja vozila ispred vas.
1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

 

Upoznajte svoje kočnice!

Nemarnim ili kasnim kočenjem zadat ćete sebi više glavobolje nego zabave, a kako biste to izbjegli bitno je dobro poznavati kočnice na svom automobilu. Nebitno je imate li ABS ili se vaši kotači blokiraju, kočenje probajte izvesti laganim, isprekidanim stiskanjem papučice, što će spriječiti uključivanje ABS-a i blokiranje kotača.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

 

Izbjegavajte potpuna zaustavljanja!

Vrijeme kretanja na snijegu produžuje se, a samim time stvara se kolaps u prometu, stoga ako se ne morate zaustavljati izbjegavajte to. Radnja kretanja će se ubrzati ako niste potpuno zaustavili svoje vozilo, a to ćete učiniti ranijim usporavanjem vozila i puštanjem da se "kotrlja" prema semaforu dok čekate zeleno svjetlo.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

 

Zalet prije uzbrdice

Život u brdovitim naseljima može donijeti velike probleme, poput proklizavanja vozila na strminama. Jedan od savjeta je da pri dolasku na strminu imate zadovoljavajuću brzinu koja će vam dati potrebnu inerciju. Nikako se nemojte pokušavati zaustaviti na strmini. Pazite s gasom, jer s prevelikom dozom gasa vaše će vozilo proklizati. Spuštanje izvedite bez gasa, pri što manjoj brzini.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

 

Ako ne morate, ne krećite na put!

I zadnji, ali ne i najmanje vrijedan savjet je da ipak ostanete doma. Nemaju svi potrebnu vještinu za vožnju po ledenim i snježnim cestama pa ako već ne morate voziti, snježne pahulje promatrajte iz sigurnosti svoga doma.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LessiePotter

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef.posjetiti>>  www.WebJob33.Com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.