Početna Magazin 2191 pregleda

Malo je poznato: Pablo Escobar bio je i profesionalni vozač utrka

1

Prvi naslovi stranica koje je punilo ime Pabla Escobara u kolumbijskome tisku nisu se bavili njegovim narko-trgovačkim ili 'političarskim', nego aktivnostma dobroga vozača i oštroga konkurenta u autoutrkama

1 | Author: Axis of Oversteer foto: Axis of Oversteer

U Kolumbiji, sedamdesetih godina prošloga stoljeća, ljudi su obožavali Renault 4. Bio je to njihov ekvivalent VW 'bube' ili Fiata 500. Jeftin, praktičan i izdržljiv, 'Renaulito', kako su ga zvali, bio je nacionalni simbol i do dan-danas ostao kultnim automobilom.

1 | Author: Axis of Oversteer foto: Axis of Oversteer

Pablo Escobar, kao i mnogi mladići u Kolumbiji, volio je maleni francuski auto. Štoviše, legenda kaže kako je narkobos bio za upravljačem zelenoga Renaulta 4 na dan svoga prvog uhićenja, 1974. godine. Njegova sestra Alba Marina u jednome je intervjuu izjavila kako je Pablo toliko obožavao Renault 4 da je nerijetko svojim prijateljima davao skupocijene Ferrarije i Porschee u zamjenu za maleni Renault.

1 | Author: Axis of Oversteer foto: Axis of Oversteer

Godine 1979. 'El Patron' debitirao je u utrkama, u Renault 4 Cupu. Nastupio je na utrci sa četirima automobilima, jednim za sebe i svoga bratića Gustava Gaviriju, uz još dva rezervna. U to vrijeme javnost još nije znala za 'posao' kojim se Pablo Escobar zaista bavi, već se pričalo kako je zapravo legalni biznismen koji je počeo trgovati bicklima, a proširio se na trgovinu automobilima. Prema svim navodima, Escobar je bio ambiciozan, ali osrednji vozač. Godine 1979., nakon šest utrka, bio je drugi u generalnome poretku vozača, a jednome je novinaru rekao 'Ne mogu poreći, život me voli, ja sam sretan čovjek'.

1 | Author: Axis of Oversteer foto: Axis of Oversteer

Naravno, Pablo se nije libio koristiti svoje 'neprofesionalne' metode u utrkama. Jednom je iskoristio svoju dobru povezanost s lokalnom policijom ne bi li osigurao da njegov najljući protivnik zakasni na utrku. Tada je njegov rival Alvaro Mejia izjavio kako ga je policija zadržavala na putu do staze, pregledavajući svu moguću dokumentaciju. Iako je Renault 4 bio njegov omiljen automobil, Pablo Escobar sjeo je za upravljače mnogo snažnijih 'mašina', poput 560 'konja' snažnoga Porschea 935, koji je vozio na brdskoj utrci u Medellinu.

1 | Author: Axis of Oversteer foto: Axis of Oversteer

Kladio se s tada najpoznatijim kolumbijskim vozačem Ricardom Londonom kako će uspjeti završiti unutar 15 sekundi više od njegova vremena. Uspio je ostati unutar 8 sekundi, a toga dana Porsche 935 u bojama 'Martini' izgledao je siromašnim stanovnicima Medelina poput svemirskoga broda. Na kraju utrke Escobar je ponosno proslavio svoju 'pošteno dobivenu' okladu. Svoj je kraj dočekao 1993., kada ga je ubia kolumbijska policija. U svojem 'najjačemu' razdoblju Pablo je dnevno zarađivao oko 70 milijuna dolara, odnosno 450 milijuna kuna.

1 | Author: Axis of Oversteer foto: Axis of Oversteer

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.