Početna Magazin 1673 pregleda

Pet razloga zašto su SUV-ovi preko noći osvojili svijet

Novi Hyundaijevi SUV modeli

Popularnost SUV-ova raste iz dana u dan, probijaju sve granice, a mi smo istražili zbog čega su ih ljudi toliko zavoljeli

 

Puno je razloga zbog kojih popularnost vozila SUV raste iz dana u dan, a kako je krenulo, kroz neko će vrijeme apsolutno zavladati tržištem. Mi smo odlučili ući malo dublje u tu temu pa smo istražili zašto su oni sve popularniji unatoč jasnim nedostacima. SUV-ovi se lošije voze, više troše i koštaju više od usporedivih karavana, ali svi ih žele imati bez obzira na to što takav odabir uglavnom prkosi zdravoj logici. 


Prije svega moramo znati kako postoje tri segmenta SUV-ova – veliki, mali i srednji, a svi se dodatno razlikuju s obzirom na agregate, mjenjače i pogone na dvama ili četirima kotačima. Iako nalikuju na terence, ključ njihova uspjeha ne leži u terenskim mogućnostima. Štoviše, velika većina prodanih SUV-ova uopće nema pogon 4 x 4 pa tako ni bilokakve 'ozbiljne terenske sposobnosti'. No to ne znači da oni veći s pravim, offroad pogonskim sklopovima ne mogu proći neutabane terene u maniri pravih terenaca. 
 

1. Veći su i viši

Prirodno je što se čovjek želi osjećati moćnije i uzvišenije u odnosu na druge. Upravo je to glavni razlog zbog kojeg su se ovi automobili rapidno proširili svjetskim pa tako i našim tržištem. Svi ćemo se složiti – gradovi su prepuni velikih, robusnih vozila koja nisu nimalo praktična za gužve na uskim gradskim ulicama pa nam ova teza sigurno ide u prilog. Osim toga, jednako kao muška, voli ih i ženska populacija. 

Može li Tesla Model X pobijediti najbrži SUV na svijetu? | Author: YouTube foto: YouTube

 

2. Praktični kao monovolumeni

No veliki su automobili praktičniji od manjih, imaju više mjesta, prostranije prtljažnike pa su podobniji za obitelji. Također njihov karoserijski oblik vrlo je sličan onomu koji imaju monovolumeni, što donosi dodatnu prostranost i praktičnost. Jednostavnije je postavljanje dječje sjedalice, lakše je odlaganje stvari i školskih torbi...

Prtljažnik | Author: MERCEDES foto: MERCEDES

 

3. Povišena pozicija sjedala

 Zbog povišene pozicije sjedala lakši je ulazak i izlazak iz vozila, a to je bitna značajka za vozače starije dobi. Ona omogućava i veću preglednost, a samim time raste osjećaj sigurnosti. No kakva korist od toga ako je ispred vas SUV?

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

 

4. Razmak od tla

Povišeno podvozje također je bitan faktor za kupovine automobila, a čak i oni najmanji SUV-ovi viši su u odnosu na standardne automobile. Njima se lakše prelazi preko visokih rubnika i drugih urbanih prepreka, a i lakše je savladavanje ponekih terenskih zadataka.

Mazda CX-5 | Author: Mazda foto: Mazda

 

5. Dizajn

I, u konačnici, izgled je ono što donosi presudnu odluku o kupnji. Dinamičan dizajn trend je koji prate svi proizvođači SUV-ova, a najveća obilježja toga su upravo sportske, agresivne linije i robusnost. Takav izgled je danas iznimno moderan. 

Range Rover Velar D300 | Author: Land Rover foto: Land Rover

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.