Početna Magazin 0 pregleda

Priprema je pola posla: TOP 5 savjeta kako olakšati putovanje na odmor

1
Vidi galeriju 1/5
Priprema je pola posla: TOP 5 savjeta kako olakšati putovanje na odmor Priprema je pola posla: TOP 5 savjeta kako olakšati putovanje na odmor Priprema je pola posla: TOP 5 savjeta kako olakšati putovanje na odmor Priprema je pola posla: TOP 5 savjeta kako olakšati putovanje na odmor Priprema je pola posla: TOP 5 savjeta kako olakšati putovanje na odmor

Ljeto nam se polako vraća, temperature su sve više i dani sve duži, a ovih pet stvari pomoći će vam da vaš put prema željenoj destinaciji prođe što bezbolnije i bez stresa...

Što sve valja provjeriti na automobilu prije polaska na putovanje? Kada je najbolje krenuti i kojih se smjernica treba držati? Ovih deset savjeta pomoći će vam u tome...

1.

Prije polaska na duže putovanje treba provjeriti ispravnost vozila, odnosno ispravnost svjetlosnih uređaja (svjetla, pokazivači smjera), provjeriti razinu ulja u motoru te stanje i tlak guma. Ne smije se zaboraviti ni rashladna tekućina, odnosno njena količina, kao i količina tekućine za pranje vjetrobranskog stakla. Također, ako su metlice brisača istrošene, treba ih promijeniti. Provjerite je li sva obvezna oprema, poput trokuta, reflektirajućega prsluka... u automobilu.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

2.

Jako je bitno izjegnuti polazak na put u vrijeme najvećih prometnih gužvi - čitaj vikenda. Znači, petak popodne, subota ujutro i nedjelja popodne najudarniji su dani u tjednu kada su gužve, posebice u ljetnim mjesecima - ogromne. Važno je odabrati pravi 'tajming' polaska, kao i pravovremeno se informirati o stanju na cestama, alternativnim pravcima i vremenskim prilikama. Također, savjetujemo putovanje noću ili u ranim jutarnjim satima zbog vrućine tijekom ljeta. Usto, na put obvezno trebate kretati odmorni, odnosno ne poslije radnoga vremena.

1 | Author: Dino Stanin/PIXSELL foto: Dino Stanin/PIXSELL

3.

Ponesite osvježavajuća pića, koristite sigurnosne pojaseve na svim sjedalima u vozilu i pobrinite se za pravilan smještaj djece u automobilu. Također, nemojte konzumirati alkoholna pića i poštivajte prometne propise i znakove. Brzinu vozila valja prilagoditi i stanju i uvjetima na cesti, a posebno pripaziti na stanje ceste nakon prve kiše poslije dužega sunčanog razdoblja, jer tada ceste znaju biti vrlo skliske.

1 | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

4.

Za vožnje izvan naselja ili na autocesti valja obratiti pozornost na držanje dovoljnoga razmaka u odnosu na vozilo koje se nalazi ispred. Također, prilikom vožnje autocestom valja poštivati signalizirana ograničenja, a najbitnije je držati se u desnoj prometnoj traci i lijevu koristiti isključivo za preticanje, nipošto se  ne smije voziti u suprotnome smjeru, kao ni  parkirati auto na autocesti, odnosno ne izvoditi radnje koje dovode u opasnost ostale sudionike u prometu.

1 | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

5.

Bez obzira na gužvu nikada nemojte ulaziti u rizična preticanja, jer ugrožavanje svojih i tuđih života nije vrijedno nijedne minute dolaska prije. Usto, osjetite li da vas savladava umor, slabost ili nervoza, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite. Tako ćete isključiti svaku mogućnost prometne nesreće. Pomno valja pratiti radijske programe koji daju razne informacije u prometu, a ako ipak sudjelujete u prometnoj nesreći, najbitnije je osigurati mjesto nesreće kako bi se otklonile nove opasnosti, te žurno obavijestiti policiju na telefon 192 ili žurne službe na broj 112.

1 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ako se pridržavate ovih pet savjeta vaše će putovanje na more ili prema željenoj destinaciji biti bezbrižnije, sigurnije i opuštenije, a što je najbitnije - bez stresa i dodatnih troškova.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.