Početna Magazin 251 pregleda

Puste želje – pusti snovi! "Mesto kuruze, Formula jeden"

FORMULA 1
Vidi galeriju 1/3
Puste želje – pusti snovi! "Mesto kuruze, Formula jeden" Puste želje – pusti snovi! "Mesto kuruze, Formula jeden" Puste želje – pusti snovi! "Mesto kuruze, Formula jeden"

I Hrvatska želi F1, a projekt je unatoč brojnim preprekama, skepticizmu, nerazumijevanju i nesluhu ipak u tijeku

Vjerovali ili ne, ali među potencijalnim novim zemljama koje bi voljele ugostiti F1 na samom čelu FIA protokola još uvijek se nalazi Hrvatska. Ona jedina od kandidata ima odobrenu homologaciju, projektnu dokumentaciju, master plan, arhitektonsko rješenje znanog meštra Hermana Tilkea..., a od FIA-e i takozvani «Grade one» status potencijalnog organizatora. Nažalost, nema dobru gospodarsku klimu, nema suport državne politike, nestabilna je i ono najvažnije, kod investitora je omražena. Koliko god su mnogi mislili kako je ovo pročitana knjiga i kako nakon Grobnika ni Bistra neće biti bolje sreće, sa zaoštravanjem odnosa u Hockenheimu i Monzi pojavila se iznova nada.

FORMULA 1 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Krešimir Gulić, načelnik općine Bistra započeo je još pred pet godina projekt izgradnje staze u Bistri koja bi udovoljila homologacijskim propisima i za održavanje utrka F1. Da nije sve bilo samo na pukim željama govori činjenica da je u projekt do sada uloženo više od 50 milijuna kuna! Samo za arhitektonska rješenja Hermann Tilkea, proslavljenog i jedinog licenciranog tvorca svih modernih staza za F1 izbrojano je 2,5 milijuna.

Brojni su zainteresirani za nastavak projekta, od lokalne zajednice preko vlasnika West Gate-a koji raspolaže s velikim parcelama pa sve do skupine potencijalnih hrvatskih investitora (GP Nekretnine), koji su za tu namjenu otkupili nevjerojatnih 1.800.000 četvornih metara zemlje od 800 vlasnika. Okrupnjavanje parcela nije završeno, jer po dobroj staroj zagorskoj navadi uvijek postoje oni kojima to nije po volji. Preostalo je još 26 parcela koje vlasnici ne žele prodati, iz dobro znanih razloga.

FORMULA 1 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Kako Zrinko Zizi Gregurek, visoko pozicionirani član FIA i predsjednik HAKS-a ima najbolji pregled nad stazama i organizatorima utrka F1 tako se još jednom na svjetlo dana izvlači nikad ostvarena hrvatska želja za ugošćavanje Velikog cirkusa. Ništa protiv još jednog angažmana nema ni Krešimir Gulić. Oba ključna hrvatska agitatora i dalje najveću prepreku nalaze u politici i nesigurnosti Hrvatske za ulagače. Bez obzira na promjene u kalendaru F1, bez obzira na iznenadnu nadu, samo najveći optimisti vjeruju da bi bolidi F1 jednog dana mogli zatutnjati podno Snježne kraljice, staze na kojoj je jedna druga svjetska organizacija, FIS, dokazala da je i u nas sve moguće.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.