Početna Magazin 35 pregleda

Samo je malarija pogibeljnija od prometa, a F1 nikada sigurnija

FIA REGIONALNA KONFERENCIJA
Vidi galeriju 1/3
Samo je malarija pogibeljnija od prometa, a F1 nikada sigurnija Samo je malarija pogibeljnija od prometa, a F1 nikada sigurnija Samo je malarija pogibeljnija od prometa, a F1 nikada sigurnija

Nekadašnji šef Scuderije Ferrari, a danas čelnik najveće svjetske asocijacije vozača, u Zagreb je došao na 2. ovogodišnju regionalnu konferenciju FIA te naglasio kako je sigurnost na cestama važnija od Formule 1

Jean Todt, predsjednik Svjetske automobilističke federacije (FIA) u Zagreb je stigao iz Pariza. Čelnik najveće svjetske asocijacije vozača prvo je pred koji dan je dijelio odličja najboljim svjetskim automobilistima te raspravljao o novim pravilima u Formuli 1, a potom je u Zagrebu održao tiskovnu konferenciju o stanju sigurnosti na svjetskim cestama, a 24sata i Auto start bili su medijski pokrovitelji Konferencije FIA u Zagrebu.

Automobilistička legenda, koji je u oktanski svijet ušao prije nešto malo više od pola stoljeća i to ukravši Mini Moris svome ocu kako bi se natjecao na jednoj lokalnoj ulici, danas je na samom tronu oktanskog svijeta. On je najodgovorniji za svjetski automobilistički sport, ali jednako tako na čelu je svjetske asocijacije koja brine i o sigurnosti u prometu.

FIA REGIONALNA KONFERENCIJA | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Na press konferenciji u zagrebačkom hotelu Westin naglasio je kako je cilj prepoloviti broj smrtno stradalih u prometnim nezgodama širom svijeta. Bio je fasciniran podacima Josipa Mataije, voditelja Odjela za preventivu cestovnog prometa MUP-a, koji je kazao kako je Hrvatska dobar primjer iznimnog poboljšanja stanja sigurnosti na cestama.

Prošle je godine na njima je poginulo 308 sudionika u prometu, 2010. ta je brojka iznosila 426, a 1994. broj stradalih na cestama Hrvatska iznosio je 804. Prema Mataiji, cilj je do 2020. taj broj smanjiti na najviše 213. Za Jean Todta danas je misija kako slične rezultate postići diljem svijeta, posebice u nerazvijenim zemljama, no nije odolio reći kako je Hrvatska još uvijek daleko od prosječnih brojki stradalih u zemljama razvijene Europe.

FIA REGIONALNA KONFERENCIJA | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Uz malariju promet je najpogibeljniji u današnjem svijetu, kazao je Todt te naglasio kako su najugroženiji školarci, njih 1,8 milijardi. «Save kids lives» najvažnija je akcija FIA, puno značajnija i od utrka Formule 1. - Brojka od 500 poginule djece svakog dana širom svijeta je neodrživa, riječi su Jean Todta koji je upozorio i na ogromne razlike u sigurnosti prometa između nerazvijenih i razvijenih zemalja.

U Hrvatskoj je tako prošle godine u prometu smrtno stradalo osmero djece, a pred koji dan norveška je Vlada odaslala vijest kako na njihovom cestama ove godine nije stradalo ni jedno dijete.

Dolazak Jean Todta u Zagreb od velikog je značaja za Hrvatsku, jer čelnik FIA-a u velikoj mjeri utiče i na sigurnost, ali i na sport i to ne samo globalno, već i lokalno. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.