Početna Magazin 245 pregleda

Otkrivamo koje su sigurne, a koje sjedalice opasne za vašu djecu

TEST DJEČJIH SJEDALICA
Vidi galeriju 1/2
Otkrivamo koje su sigurne, a koje sjedalice opasne za vašu djecu Otkrivamo koje su sigurne, a koje sjedalice opasne za vašu djecu

Rezultat testa dječjih autosjedalica izuzetno je dobar. iako još uvijek nema autosjedalice s maksimalnom ocjenom 'vrlo dobar'

Hrvatski autoklub objavio je rezultate drugog ovogodišnjeg testa dječjih autosjedalica, koji je obuhvatio 14 proizvoda različitih grupa i njihove različite izvedenice. Ispitane su dječje sjedalice koje se dijele prema kriteriju visine pa do onih tradicionalnih kod kojih je podjela na grupe napravljena prema težini djeteta. Rezultat testa izuzetno je dobar. Iako još uvijek nema autosjedalice s maksimalnom ocjenom 'vrlo dobar'. Čak 13 sjedalica stiglo je samo korak do maksimuma i zaradilo ocjenu 'dobar'.

Promatra li se matematički, prema ukupnoj ocjeni zaokruženoj na jednu decimalu, pobjednik testiranja je Maxi Cosi sa svojim Pebble Plusom u dvije verzije, Pebble Plus i Pebble Plus + 2 wayFix, namijenjen djeci od 45 do 75 centimetra visine. Njegov ukupni rejting iznosi 4,4 pa mu do najviše ocjene nedostaju tek 0,2 boda. To je sjajan uspjeh za Maxi Cosi sa sjedalicom koja se postavlja u smjeru suprotnom od smjera vožnje i namijenjena je prijevozu novorođenčadi od 45 do 75 cm visine što je otprilike dijete od godinu dana ili 12 kg težine. Prije kupovine preporučljivo je isprobati stane li ova autosjedalica u automobil i može li se u njega ispravno postaviti.

Odmah do Maxi Cosija s ukupnim rejtingom 4,3 smjestio se Concord Reverso s nešto širim područjem primjene, namijenjen djeci od 40 do 105 cm visine, odnosno od rođenja pa do otprilike 4 godine. Reverso je također sjedalica koja se postavlja u smjer suprotan od smjera vožnje. Sjedalica je izuzetno teška, ima gotovo 11 kg, treba joj nešto više prostora. S ukupnom ocjenom 4,2 u sami vrh su se ugurala i dva proizvoda Britax Römera, Kid II i Kid Fix SL, te Kiddyjev Smartfix, sve tri dječje autosjedalice iz kombinirane grupe II/III (od 15 do 36 kg ili od 4 do 12 godina, boosteri s naslonom za leđa). Britax Römer Kid II i Kidfix SL nude izuzetno visoku razinu sigurnosti i jednostavnosti korištenja, ali i ne baš idealnu poziciju sjedenja, limitiran

pogled i povećanu potrebu za prostorom. S druge strane, Kiddy Smartfix ne ograničava pogled djeteta na okolinu, no ovdje je problem u ne baš idealnom položaju sjedenja, veličini sjedalice i otežanom skidanju presvlake prilikom čišćenja.

TEST DJEČJIH SJEDALICA | Author: HAK foto: HAK

Graco SnugFix + SnugFix Isofix Base namijenjen je bebama do 13 kg ili otprilike godinu i pol dana starosti. S ukupnom ocjenom 4,0 također je u samom vrhu s izuzetno malim rizikom od ozljeda, ali i nekim očitim nedostacima, poput loše putanje pojasa za vezivanje, povećanog rizika od pogrešne montaže te teško razumljivim uputstvima i upozorenjima. Osim najbolje ocijenjenih dječjih autosjedalica koje smo spomenuli, još šest proizvoda našlo se u skupini s ocjenom "dobar", i to je ono što nakon testiranja čini sve sretnima. Proizvođači očito prilikom predstavljanja novih proizvoda sve više pozornosti posvećuju sigurnosti, jednostavnosti korištenja i ergonomiji te štetnim sastojcima, a to su i najvažniji elementi ovog testiranja. I dok se proizvođači poput Maxi Cosija, Concorda, Britax Römera i Kiddyja mogu smatrati dobitnicima ovog ispita, treba spomenuti i gubitnike, proizvode koji se na testu nisu proslavili te se s obzirom na dobivenu ocjenu 'loše' ne mogu preporučiti prilikom nabavke nove sjedalice.

Cybex i Cosatto testu su podvrgnuli dva proizvoda u tri različite verzije. Cybexov Aton 4 (Aton 4, Aton 4 + Aton Base 2, Aton 4 + Aton Base 2-fix) zadovoljava u svim kriterijima sigurnosti, čak štoviše riječ je o najsigurnijim sjedalicama na testu, aqli ukupnu ocjenu ruši visoka količina štetnih sastojaka u materijalima od kojih su sjedalice napravljene. Identičan je slučaj i s tri Cosattove verzije sjedalice Hold (Hold, Hold + Car Seat Base, Hold + Isofix Car Seat Base) koje su lagane i sigurne uz tek manje nedostatke u pogledu jednostavnosti korištenja, no i ovdje je ukupna ocjena smanjena zbog velike količine pronađenih štetnih sastojaka.

Zlatnu sredinu čine tri sjedalice koje su ovog puta zaradile srednju ocjenu 'zadovoljava'. Riječ je o sjedalicama proizvođača Joie, Peg Perego i Recaro. Sveukupno, rezultati testa mogu se smatrati dobrima. Samo se dva proizvođača sa svojih šest autosjedalica ne mogu preporučiti, tri proizvoda prošla su s osrednjom ocjenom zadovoljava, dok je čak deset sjedalica u raznim inačicama zaslužilo ocjenu dobar, a to je samo korak do najviše i te bi sjedalice roditelji prilikom odabira svakako trebali staviti u uži izbor. Više informacija o testiranjima i rezultatima pojedinih dječjih sjedalica, kao i njihovom korištenju dostupno je na web-stranicama HAK-a: www.hak.hr

Prilog-Detaljni prikaz testa dječjih autosjedalica 11-2015 (PDF, 126.70 KB)

Prilog-Rezultati testiranja dječjih autosjedalica-tablica 11-2015 (PDF, 243.77 kB)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.