Početna Novosti 606 pregleda

Aston Martin 'izlazi' na Londonsku burzu, javna ponuda 5 milijardi

Aston Martin izlazi na Londonsku burzu
FOTO: Aston Martin

Kako je Aston Martin ponovo počeo poslovati profitabilno, odlučio je poduzeti još jedan korak pa objavio da izlazi na londonsku burzu

Aston Martin izlazi na Londonsku burzu | Author: Aston Martin foto: Aston Martin

Ako u tome uspije bit će to prvi izlazak jednoga britanskog proizvođača automobila na burzu nakon mnogo godina, nakon što su brendovi poput Jaguara, Bentleyja i Rolls Roycea već prodati stranim vlasnicima. Inicijalna javna ponuda mogla bi vrednovati Aston Martin na 5 milijardi funti, odnosno 5,5 milijardi eura.

Bugattijem jurio 400 km/h na Autobahnu VIDEO Bugattijem jurio čak 402 km/h na Autobahnu

Plan izlaska na burzu uključuje prodaju udjela postojećih dioničara, uglavnom kuvajtskih i talijanskih fondova, pri čemu će free-float biti najmanje 25 posto. Šef Aston Martina rekao je da se nada kako će izlazak na burzu biti realiziran do kraja godine, a to bi se trebalo poklopiti s planiranim izlaskom Britanije iz EU-a, iako smatra kako Brexit ne bi mogao imati veliki utjecaj na tvrtku.

Aston Martin izlazi na Londonsku burzu | Author: Aston Martin foto: Aston Martin

Aston Martin prodaje otprilike 25 posto svojih automobila u EU-u, a proizvodi ih u centralnom dijelu Engleske. Tvrtka je godinama poslovala s gubitkom, a lani je zabilježila dobit, prvi put od 2010. godine.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.