Početna Novosti 156 pregleda

Automobili troše i do 59 posto više goriva od deklarirane potrošnje

1
Vidi galeriju 1/4
Automobili troše i do 59 posto više goriva od deklarirane potrošnje Automobili troše i do 59 posto više goriva od deklarirane potrošnje Automobili troše i do 59 posto više goriva od deklarirane potrošnje Automobili troše i do 59 posto više goriva od deklarirane potrošnje

Istraživanje pokazalo kako zapravo ne treba vjerovati marketinškoj propagandi

Studija koju je provela organizacija Australian Automobile Association pokazala je kako ekonomična vozila na tržištu, uključujući hibride, nisu tako ekonomična kako tvrde njihovi proizvođači. Testirano je trideset vozila raznih veličina i pogonskih goriva u realnim svakodnevnim uvjetima, te je utvrđeno kako u prosjeku ta vozila troše 23 % više goriva nego što su testiranja u laboratorijima prethodno pokazala.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Najrastrošnije vozilo zabilježilo je čak 59 % veću potrošnju nego što je deklarirano. Među testiranim automobilima bio je i plug-in hibrid koji je potrošio čak četiri puta više goriva nego što je to zabilježeno u tvorničkim podacima o njegovoj autonomiji.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Po pitanju kriterija ispušnih plinova, jedanaest od dvanaest testiranih dizelskih vozila nije zadovoljilo test. Nema izvještaja o emisijama ispušnih plinova za vozila s benzinskim motorima, niti je studija spomenula konkretne modele ili imena proizvođača.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Organizacija koja je provela studiju argumentirala je kako proizvođači automobila rade vozila kako bi zadovoljila preliminarne laboratorijske testove, što nije odgovarajući i stvarni pokazatelj kako ta vozila funkcioniraju u svakodnevnoj upotrebi. Princip testiranja sadržavao je 90-minutnu vožnju u urbanom i ruralnom okruženju i na autocesti.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.