Početna Novosti 83 pregleda

BBC stopira prelazak Jeremy Clarksona na ITV

Jeremy Clarkson
Vidi galeriju 1/4
BBC stopira prelazak Jeremy Clarksona na ITV BBC stopira prelazak Jeremy Clarksona na ITV BBC stopira prelazak Jeremy Clarksona na ITV BBC stopira prelazak Jeremy Clarksona na ITV

Bivši poslodavci čuvenog voditeljskog trolista izvukli su tešku artiljeriju iz svoje arhive ugovora i podsjetli odmetnutog Clarksona, Maya i Hammonda na dvogodišnju zabranu tržišne utakmice. - Sve do 2017. nećete snimati emisije za TV postaje, poručili su im. Trakavica se nastavlja

Iako je već bilo obznanjeno kako će Jeremy Clarkson zajedno s James Mayem i Richard Hammondom već uskoro potpisati ugovor s BBC-iju konkurentnim ITV-om, vodeća nacionalna britanska medijska kuća odlučila je na svjetlost dana izvući dokumenete iz arhiva koji to spriječavaju. Javno su upozorili najčuveniju voditeljsku trojku da se ne igraju s ugovorom. Prema njemu, oni ne mogu bez pristanka BBC-a pune dvije godine raditi auto emisiju na bilo kojoj TV postaji.

FENOMEN JEREMY CLARKSON | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Teško je vjerovati kako će Clarkson omakšati bivše poslodavce, jer vijest koju je odaslao pred deset dana o prelasku na ITV izgleda da je samo dodatno razljutila moćnu vrhušku na BBC-u. U međuvremenu, na britanskoj katedrali duha, 28. lipnja emitirana je posljednja emisija Top Geara u kojoj su u naslovnoj ulozi bili Clarkson, May i Hammond. Gledanost je bila nikad bolja. Sasvim se približila brojki od 8,3 milijuna i to samo na Otoku, rekordu koju je držala epizoda u kojoj je gost bio Lewis Hamilton, svjetski prvak u Formuli 1. Uobičajena gledanost emisije u Velikoj Britaniji kretala se između 6,1 i 6,5 milijuna gledatelja i u pravilu je bila najgledanija među svim britanskim TV postajama.

FENOMEN JEREMY CLARKSON | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

BBC se očito dobro preplašio Clarksonove najave da će im zapapriti zajedno sa suparničkom televizijom i izvukao iz rukava ono što pravi gentelmani ne čine. No kako je ovdje riječ o nečemu puno većem od obične emisije, tako su se počele izvlačiti na vidjelo i sva skrivena oružja. Kako i ne bi, kad se procjenjuje kako je već sada šteta raskida ugovora s Clarksonom veća od deset milijuna funti. Clarksonu očigledno nije pomogla ni finta da u svoj novi projekt ugura i još dvije tvrtke zajedno s ITV-ije, ali koje nisu klasične TV kuće, već internet provideri. Netflix i Amazon trebali su biti samo duda varalica za BBC, s čime je Clarkson htio zaobići ograničenja iz ugovora.

OTKAZ JEREMY CLARKSONU | Author: Reuters foto: Reuters

Da se s takvim stvarima ITV ne želi igrati postalo je jasno u onom trenutku kad je BBC repetirao svojim, očigledno, najjačim oružjem – klauzulom o dvogodišnjoj zabrani tržišne utakmice. U međuvremenu, samo na facebooku Clarkson je već prikupio 1,02 milijuna glasova podrške, a slične rezultate bilježi i na twiteru i drugim društvenim mrežama.

Očigledno je da se trakavica s uklanjanjem trojke iz Top Gera nastavlja, baš kao što se privode kraju i zadnji dogovori s novim prezenterom. Chris Evans, jedan od poznatijih radijskih voditelja na BBC-u i bogati kolekcionar automobila napet je k’o puška i jedva čeka da ga puste s lanca. Sve ovo nije slučajno, jer riječ je o ogromnom biznisu koji se valja iza svega. Stoga nimalo ne čudi da su na BBC-u insideri dodatno potpalili vatru puštajući u eter da stiže “luđi od luđega” i to zajedno s još jednim dugonogim iznenađenjem. O kojoj je TV voditeljici riječ, za sada se samo nagađa. To nimalo ne uzrujava čuveni trolist koji je zadnje dane lipnja i prve dane srpnja proveo u Južnoj Africi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.