Početna Novosti 3306 pregleda

Električni auti su mnogo manje pouzdani od benzinaca i dizelaša

FOTO: Canva

Električna vozila su u prosjeku čak 79 posto manje pouzdana od vozila na benzin i dizel, a još su gori plug-in hibridi

Električni automobili  daleko su manje pouzdani od vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, pokazuju aktualni rezultati istraživanja zadovoljstva vlasnika s pouzdanosti vozila američke neprofitne organizacije Consumer Reports koji su objavljeni jučer. 

Podaci koje je Consumer Reports prikupio od vlasnika više od 330.000 vozila proizvedenih između 1999. i 2023. godine pokazuju da su električna vozila u prosjeku čak 79 posto manje pouzdana od vozila na benzin i dizel, unatoč tome što imaju manji broj pokretnih dijelova i jednostavniji dizajn pogona. Plug-in hibridi su još gori kada je riječ o pouzdanosti, s nevjerojatnih 146 posto više problema u usporedbi s tradicionalnim automobilima na benzin i dizel. Zanimljivo je da su klasični hibridi postigli najbolje rezultate, uzrokujući 26 posto manje problema u usporedbi s benzincima i dizelašima.

Author:

Consumer Reports sugerira da nove tehnologije električnih vozila znače da će se prvi korisnici morati suočiti s nekim nedostacima prije nego što se pouzdanost poboljša.

"Što je dulje vozilo ili tehnologija u proizvodnji, to se greške više otklanjaju. Proizvođači automobila koji su ranije proizvodili električna vozila, poboljšavaju pouzdanost", rekao je za Automotive News Jake Fisher, viši direktor testiranja automobila u Consumer Reportsu. 

Fisher sugerira da biste, ako želite Teslu, trebali kupiti Model 3, a ne Cybertruck, budući da se Model 3 proizvodi godinama, što znači da je većina proizvodnih nedostataka popravljena. Cybertruck je, s druge strane, potpuno novo vozilo koje će vjerojatno imati "mnoge porođajne muke" kada bude pušteno u prodaju.

ISTRAŽIVANJE Električni auti rade mnogo manje kilometara od benzinaca

Segment električnih pick-up kamioneta koji tek u začetcima u SAD-u, pokazao se najgorim u studiji Consumer Reportsa. Ponuda se trenutno sastoji od samo dva vozila: Ford F-150 Lightning i Rivian R1T. Dok se Ford suočava s problemima vezanim uz baterije i punjenje, Rivian se suočava sa stvarima poput kvalitete izrade i funkcija kontrole klime, pokazuje istraživanje. To je dokaz da ni novoosnovana poduzeća ni stari proizvođači automobila nisu imuni na probleme koji dolaze s novim električnim vozilima.

Najveće iznenađenje u istraživanju su klasični hibridi, koji su se pokazali najpouzdanijim autima. Consumer Reports tvrdi da je to zato što je tradicionalna hibridna tehnologija prisutna već mnogo godina, s kupci hibrida nisu toliko zabrinuti oko uvođenja najnovijih tehnologija.

ISTRAŽIVANJE Električni auti najviše gube na vrijednosti, hibridi najmanje

"Kada je riječ o pouzdanosti, spori i stabilni pobjeđuju. Proizvođači koji povlače poteze, se bore s nekim od novih tehnologija", zaključio je Fisher za Automotive News.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.