Početna Novosti 1337 pregleda

Električni auti najviše gube na vrijednosti, hibridi najmanje

FOTO: Dreamstime

Na prvom, ali i na zadnjem mjestu liste električnih modela koji najbolje drže svoju vrijednost su Tesle

Prema istraživanju koje je provela platforma za prodaju rabljenih automobila iSeeCars, električni automobili najlošije drže svoju vrijednost, dok su hibridni automobili i pick-up kamioneti najbolji u držanju vrijednosti tijekom prvih pet godina. Iako je istraživanje provedeno u SAD-u mnogi njegovi zaključci mogu se primijeniti i na automobile u Europi gdje električni modeli također, po raznim istraživanjima najbrže gube na vrijednosti, dok hibridni modeli jako dobro drže vrijednost zbog dokazane dugotrajnosti. 

Author:

Na prvom, ali i na zadnjem mjestu liste električnih modela koji najbolje drže svoju vrijednost su Tesle. Najprodavanija električna limuzina na svijetu, Model 3, najbolje drži vrijednost, a najgori auto po tom pitanju je velika Teslina limuzina Model X. 

UPITNA BUDUĆNOST Panika u autoindustriji: Potražnja za električnim autima manja od očekivanja

Električna vozila u prosjeku nakon pet godina korištenja gube čak 49,1 posto svoje vrijednosti. Za usporedbu hibridi u prosjeku izgube 37. Kada su u pitanju karoserijski oblici pick-up kamioneti su najbolji s gubitkom od 35 posto vrijednosti, a SUV-ovi gube 41,2 posto svoje vrijednosti dok je ukupan prosjek za sve aute na tržištu 38,8 posto. 

Dobra vijest za električna vozila je ta da su u 2019. gubila u prosjeku čak 67,1 posto svoje vrijednosti nakon 5 godina. Sada je taj postotak osjetno poboljšan, što znači da kupci imaju više povjerenja u njih. 

Author: Tesla foto: Tesla

Tesla Model 3 najbolje drži svoju vrijednost među električnim autima, nakon pet godina izgubi 42,9 posto, a Model S je najgori s 55,5 posto. To je i očekivano, jer najbolje prodavani masovni modeli i neće najbolje drže vrijednost, dok veliki i luksuzni auti imaju najveći pad vrijednosti kroz godine korištenja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.