Početna Novosti 1693 pregleda

EU naredio: Električna vozila moraju proizvoditi buku zbog pješaka

Test Nissan Leaf
FOTO: Danijel Berković/PIXSELL

Novi zakon stupa na snagu već 1. srpnja, a obuhvatit će sva privatna i vozila pravnih osoba

Postoji velika skupina ljudi koji jednostavno ne vole električna vozila koliko god ona bila štedljiva i praktična pa čak i brza. Najčešći razlog je upravo nedostatak zvuka, jer električni motori i baterije ne mogu proizvesti nikakvu buku. Prema tome, smatra se da je vozač zakinut za posebno iskustvo vožnje automobila, ali i da postoji ogromna opasnost za pješake jer ne mogu čuti nalet automobila. 

Tesla pao na testu sigurnosti | Author: Electrek foto: Electrek

Stoga je Europska unija napravila novu odredbu kojom zahtijeva da sva električna vozila proizvode buku pomoću akustičnog sustava upozorenja za vozila, poznatijega kao AVAS. Prema EU-u, zvukovi koji se proizvode pri 20 km/h, poput otpora vjetra i ceste, nisu dovoljni pa će ovaj sustav morati proizvoditi buku glasniju od 56 decibela

Rimac C_Two u Forzi Horizon 4 HORIZON Virtualni Rimac C_Two pojavio se u popularnoj videoigri

Novi zakon stupa na snagu već 1. srpnja, a obuhvatit će sva privatna i vozila pravnih osoba. Osim dodavanja potrebnih zvučnika izvan automobila, proizvođači će također morati osigurati da se zvuk razlikuje, ovisno o ubrzanju, odnosno da proizvodi zvuk sličan zvuku motora s unutarnjim izgaranjem.

EU naredila: Električna vozila moraju proizvoditi buku zbog pješaka | Author: Harman foto: Harman

Osim što će se ovim zakonom znatno povećati sigurnost svih sudionika u prometu, čini se da će profitirati i tvrtke poput Harmana, koje već desetak godina proizvode ovakve uređaje. 

 

Pogledajte naš test sportskog Meganea RS Trophy:

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.