Početna Novosti 1796 pregleda

Parlament odobrio zakone: Crne kutije i alkotesteri u autima od 2022.

Alkotester kao obavezna oprema

'Fokusirali smo se na sigurnost ljudi u prometu, a posebno najugroženijih. Dodatna će oprema u budućnosti spasiti mnoge živote', izjavila je Róża Thun, članica Europskoga parlamenta....

Automatsko kočenje u nuždi | Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Od 2022. godine svi će autoproizvođači u Europi u sva svoja vozila morati ugrađivati sigurnosne sustave poput onoga za kontrolu i ograničenje brzine, sustava koji olakšava instaliranje alkotestera, sustava koji upozorava na umor i dekoncentraciju, sustava brzoga zaustavljanja, stražnje parkirne senzore i takozvanu crnu kutiju. Putnički auti i laka komercijalna vozila morat će uz navedene imati i sustav automatskoga kočenja i sustav održavanja automobila u prometnim trakama.

Alkotester kao obavezna oprema | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osim toga, europski je parlament odobrio zakone prema kojima će se kamioni i autobusi od 2023. godine morati drugačije dizajnirati da bi im svi ostali sudionici prometa bili uočljiviji, a obavezno će morati imati i sustave za upozorenja na vozila u mrtvim kutovima. Europski je parlament zakone prihvatio s 578 glasova za i 30 protiv, a na snagu će stupiti kada sve to odobre ministri Parlamenta.

Bacite oko i na naš YouTube kanal:

(KLIKNI OVDJE)

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.