Početna Novosti 134 pregleda

Kia povlači hibridni Niro zbog opasnosti od požara

FOTO: Kia

Iako još nisu zabilježeni nikakvi požari na navedenim modelima Kia je odlučila biti oprezna jer je njihovo istraživanje pokazalo da rizik za to postoji

Problem s elektronikom u aktuatorima hidrauličke spojke u ukupno 121.411 Niro Hybrid i Plug-in Hybrid modela natjerao je korejskog proizvođača na velik opoziv u SAD-u zbog opasnosti od požara. Iako još nisu zabilježeni nikakvi požari na navedenim modelima Kia je odlučila biti oprezna jer je njihovo istraživanje pokazalo da rizik za to postoji. 

Kia je postala svjesna problema u siječnju ove godine. Nakon što se vlasniku upalila lampica upozorenja serviseri su pronašli lokalizirano toplinsko oštećenje na konektoru i kabelskom snopu hidrauličke spojke Niro Hybrida. Kasnije tog mjeseca, preliminarna procjena otkrila je još jedan slučaj sličnog problema koji se pojavio na Niro Plug-in Hybridu. Proizvođač automobila odlučio je nastaviti pratiti podatke servisa i prikupljati informacije o sličnim incidentima.

Author: Kia foto: Kia

U svibnju su napravili rendgensko snimanje kako bi se dublje pogledalo u konektor. U suradnji sa svojim dobavljačem, Schaeffler Automotive, otkrili su da postoji korozija na tiskanoj ploči, blizu mjesta gdje je došlo do toplinskog oštećenja. Utvrdilo se da je je tekućina, potencijalno iz vanjskog izvora, kontaminirala tiskane ploče u kojima je došlo do topljenja. To je uzrokovalo kratki spoj, koji u nekim slučajevima može dovesti do požara.

Na sreću, Kia još nije upoznata s bilo kakvim požarom u vozilima zbog ovog problema, no poznata su tri potvrđena i sedam potencijalnih slučajeva lokaliziranog topljenja zbog kratkog spoja. Kao rezultat toga, proizvođač je odlučio pokrenuti kampanju povlačenja svih hibrida Kia Niro proizvedenih od 2017.do 2022., i svih plug-in hibrida Kia Niro proizvedenih od 2018. do 2022.  u SAD-u. Počevši od 29. rujna, kontaktirat će vlasnike i tražiti od njih da dovezu svoje vozilo u obližnji prodajni salon. Ondje će se ispitati problem i zamijeniti dijelovi ako bude potrebno. U svim vozilima će zamijeniti osigurač, kako bi se smanjio rizik od požara.

Author: Kia foto: Kia

Ne zna se hoće li se akcija proširiti i na Europu, odnosno postoje li problemi na modelima Nira koji su prodavani u Europi, no u principu se radi o modelima koji dolaze iz iste tvornice kao i oni za SAD. Kia je prije nešto više od dva mjeseca pozvala u servis vlasnike 7120 električnih Nira iz 2020. godine zbog mogućeg "gubitka snage koji može izazvati nesreću". Taj opoziv se odnosio i na Europu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.